Erzincan Barosu Başkanı Avukat Adem Aktürk Türk Tabipler Birliğinin yayınladığı bildirinin düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin asla kabul edilemez olduğunu belirtti.

Baro Başkanı Aktürk açıklamasında: "Ülkemiz; uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkını kullanarak, bölgeye güven ve huzur getirmek amacıyla bir harekât başlatmıştır. Bu harekât, meşrudur ve uluslararası hukuka uygundur. Kahraman Ordumuzun yanında ve tüm gücümüzle destekçisiyiz. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi yöneticileri hakkında, sınırlarımız dışından Ülkemize saldıran, güvenliğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı Devletimizin uluslararası hukuka dayanan meşru savunma hakkı kapsamında başlattığı Afrin Harekatı sebebiyle, yayınladıkları bir bildiri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturma açılarak gözaltı işlemleri yapılmıştır. Anayasamızın 26’ncı maddesi uyarınca; herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Fakat her açıklama; düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez.

Anayasamızda düşünceyi açıklama özgürlüğünün sınırları belirtilmiştir. Şöyle ki; Anayasamızın 26/2’nci maddesinde; "Düşünceyi açıklama hürriyetlerinin kullanılması, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir." Hükmü mevcuttur. Açıklanan bildiri; düşünceyi açıklama özgürlüğü sınırını aşan, eyleme çağrı sayılabilecek tarzda ve milli güvenliğimizi ihlal eden niteliktedir. Bu nedenle tabipler birliğinin açıklamasını, özgürlük saymak, kabul etmek mümkün değildir. devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü esastır. Mevzuatımız; hiç kimseye düşünceyi açıklamak suretiyle suç işleme hakkı tanımamıştır. Terör ve tüm destekçileri; hakkında yapılacak yasal tüm süreci desteklemekteyiz. Ve onların karşısında gönüllü olarak avukatlık yapmaya hazırız. devletimizin bekası, bizim için herşeyin önündedir. Gün; birlik ve beraberlik günüdür. Her zaman lanetlediğimiz terörü bitirmek için; Afrin ve bölgesinde başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı’nın sonuna kadar arkasında ve Devletimizin yanındayız." dedi.