Erzincan da “Erzurum, Erzincan, Kars kış turizm koridoru projesi” kapsamında strateji ve eylem planı çalıştayı düzenlendi.
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü İlyas Çapoğlu, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, proje takım lideri Francesco Comotti katıldı.
Düzenlenen çalıştayda ilk olarak konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy yaptığı konuşmada; “Biz Erzincan olarak kayakta yeniyiz. Kayak tesisimiz alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla kış kayak turizmine hazır bir vaziyete geldi. İnanıyorum ki bu çalıştaylardan sonrada Erzincan’ımızın kayak merkezi bölge kayak merkezleri içerisinde çok daha cazip hale gelecektir. Kış turizminden yeteri kadar istifade edecek bir il haline geleceğiz.” Dedi.
Daha sonra konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise yaptığı konuşmada; “Kış turizmi koridorlarının Dünya da daha önce uygulanmış örneklerine uygun bir şekilde Erzurum, Kars ve Erzincan illerimizi kapsayacak şekilde projelendirip, Dünya konseptine uygun hale getirilmesine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Avrupa Birliği hibe kaynaklı bir programının ikinci aşamasının Erzincan çalıştayında beraberiz. Bu projenin 5 milyon 815 bin Euro bedelli Ergan dağı için ayırılan Ergan Dağı içme suyu için ayrılan isale hattı, atık su kollektör hattı ve atık su arıtma tesisi yapım işlerinin bedeli 2 milyon 234 bin 307 Euro. Arıtma tesislerinin proje kapasitesi 6 bin 250 kişi uygulamanın tam çalışır şekilde devredileceği, kanalizasyon hattının 8 kilometre içme suyu şebekesinin ise 14 kilometre uzunluğunda olması planlanmış olup, Proje süresi 33 aydır. 510 gün içerisinde 7 Haziran 2018 tarihi itibariye çalışmaların tüm aşamasının bitirilmesi bekleniyor.
Proje organizasyonu; kontrollük, tedarik ve teknik destekten ibaret olup, 2 anahtar uzman denetmen tarafından kontrol edilmekte ve denetlenmektedir.
Mali izleme ise sahada tam zamanlı anahtar uzman olarak 1 saha kontronörü, 1 saha denetçisi 1 kalite kontrol uzmanı iş güvenliği iş sağlığı ve çevre uzmanı ayrıca hidrolik mühendisi, zeoteknik uzmanı, stratejik betonarme mühendisi, otomasyon mühendisi, tapoğraf ve finans uzmanı görev yapmaktadır. İş tesliminden sonra 1 ay boyunca yüklenici tarafından işletilecek, 1 ay sonra son kullanıcıya teslim edilecek ve son kullanıcıya gerekli eğitim verilecektir.
Bugünkü toplantımızın asıl amacı ise altyapının KDV’ye dönüştürülmesi için teknik destek bölümünün oluşturulması; yatırımın işletilmesi konusunda işletmecilere yardımcı olmak üzere 24 ay süre ile teknik destek verilmesidir. İtalyan Danışmanlık kuruluşu tarafından kış turizmi kapasite geliştirilmesi, kış turizmi yönetimi konsorsiyumu ve teknik danışmanlık hizmeti vermek üzere görevlendirilen uzmanlar sahada görev yapmakta olup, bu güne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirecekleridir.” dedi.
Ardından proje takım lideri Francesco Comotti, Ergan Dağı Kayak Merkezine ilişkin değerlendirmelerini katılımcılara sunarak, görüş alışverişinde bulundular.