Başbakan Binali Yıldırım’ın yatırım desteği ve teşviklere yönelik açıklamış olduğu paket içerisinde ticari araçlardan ÖTV alınmayacağı müjdesi ticari araç sahiplerini hem sevindirdi hem de üzdü.
Yapılan düzenleme ile taksi, minibüs, kamyon, kamyonet, halk otobüsü olmak üzere tüm ticari araçların sahipleri yılbaşına kadar araçlarını yenilemeleri durumunda özel tüketim vergisi ödemeyecek.
Erzincan’daki taksi şoförleri, kamyoncular ve ticari araç satıcıları Başbakan Binali Yıldırım’ın müjdeli haberine sevindiklerini belirtirken, teşvikten yararlanabilmeleri için yardım istediler.
Erzincan’da Ada Taksi Durağı şoförlerinden Ümit Aydan isimli taksi şoförü, eski araçlarının elden çıkarılması konusunda bayilerden yardım isterken, yeni araçlara ise zam yapılmamasını istedi. Taksi şöforü Aydan, “Hükümetimizin böyle şeyler yapması özellikle taksici esnafı için çok iyi bir şey. Taksici esnafı zaten zor kazanan bir meslek sahibi grubu. Onun için devletimizin böyle bir teşvik vermesi arabalarımızın yenilenmesi açısından çok iyi bir şey oldu. Tabi ki önceki Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’da böyle bir şeyler yapmıştı. Fakat herhalde ona nasip olmadı. Herhalde hemşehrimize nasip olacak bu iş. Yalnız bizim sıkıntılarımız olacak. Arabalarımızı elimizden çıkarırken sarı olduğu için piyasada arabalarımızı satmamız zor oluyor. Bayiler bizlere yardımcı olurlarsa en azından peşinata sayabilirler araçlarımızı. Bu bizim için daha iyi olur. Tabi herkes bu ÖTV indirimini duyduğu gibi bayilerde duydu bu konuyu. Onun için fiyatları yine aynı makul fiyatta tutup, üstüne ek bir zam yapmadan, bizlerinde faydalanabileceği tarzda fiyatlar olursa daha iyi olur. Yani bu işin bayiler tarafından fırsatçılığa dönüştürülmesini istemiyoruz. Zamanı 6 ay olarak açıkladılar. Bunu biraz daha bir dahaki senenin altıncı ayına kadar uzatabilirlerse değiştirmek isteyen arkadaşlarımız var. Bizlerde ÖTV’den yararlanabilelim” dedi.
Erzincan’da nakliyatçılık yapan Cihangir Demir isimli kamyon şoförü ise sektörlerinde iş alımı az olduğu için yeni araç alamayacaklarını belirterek, ÖTV’nin kaldırılmasından faydalanamamanın üzüntüsü içerisinde olduklarını ifade etti. Demir, “Paket nakliyecilik sektöründe güzel bir seçenek olarak düşünüldü. Fakat düşünülmeyen eski arabalar trafikte iş yapan arabalar olduğu için yeni çıkacak arabalar ile birlikte istiap haddi çok fazla oluyor. Aşırı bir kilitlenme oluyor nakliyecilik sektöründe. Eski arabalar piyasada yenilerle birlikte iş yaptığı için sektörümüz bu konuda bir çıkmazın içine giriyor. Yani artık tarihini doldurmuş arabaların trafikten çekilmesi gerekiyor. Bunun yapılabilmesi içinde sektörün önünü açılması lazım” dedi.
Erzincan’da ticari araç satış bayi müdürü Selim Sırrı Bedir ise Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı teşvik paketinin netlik kazanmamasının satışlarına durgunluk getirdiğini belirterek, teşvik paketinin bir an önce yürürlüğe girmesini talep etti. Bedir, “Kesinlikle sektörümüze etkisi çok olumlu olacak. Şuanda tek sıkıntı bunun biran önce netlik kazanması gerekiyor. Şu anda sektöre artı bir avantaj sağlıyor olabilir ama şuanda eksi bir avantaj sağlıyor. Niye? Araçlarını almayı düşünen müşterilerimiz beklemeye geçti. Bunun bir an önce netleşip, imzalanması gerekiyor. Kanun yasalaştıktan sonra hem bize hem bütün sektöre çok olumlu etkileri olacak, karayollarına ve trafiğe etkileri olacak. Çünkü eski araçlar yenilenecek, belki trafik kazalarının da önüne bir nebze olsun geçilebilecek” dedi.