Yerli karadut ve gül yaprağı Erzincan’da ki tezgahlarından yerini aldı. İnsan sağlığı için faydalı olduğunu dile getiren pazarcı esnafı talebin iyi olduğunu belirtti.
Her Cumartesi vatandaşların yoğun olduğu Cumartesi Pazarında yerli ürünler baş göstermeye başladı. Köylülerin topladıkları gülkurusu ve karadut vatandaşların yoğun ilgisi altında satılıyor. Gül kurusunun özelikle sağlık için çok faydalı olduğunu belirten esnaf, karadutun ise kanı hızlandırdığını ve kan yaptığını, Gül yaprağının kilosunu 20 TL’den, karadutun ise 5 TL’den satışa sunuluyor.
Ürünlerini pazarda satışa sunan Pazar esnafı ürünlerin vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandığını söyleyerek, satışlardan memnun olduklarını belirttiler.
Pazar esnaflarından Ahmet Demir; “Reçellik gül yaprağımız, nadiren bulunur poşetini 10 liraya satıyoruz, vücuda da faydası olur. Erzincan’da yetişiyor. Kilosunu 20 liraya satıyoruz. Her gülde olmuyor özel bir gülde bahçelerde topluyoruz” dedi.
Pazar esnaflarından Sıtkı Akkuş ise; “Gül yaprakları normal reçelde oluyor. Gülkurusunun da suyunu içtiğiniz zaman kalp damarlarını açıyor. Şu an da mevsimi olmaktadır. Kilo olarak satıyoruz yarım kilosu 10 lira. Ekstra reçel için alıyor. Haftada 3 defa toplayıp günlük 12 kilo topluyoruz” diye konuştu.
Muammer Özdemir ise; beyaz duta oranla karadutun daha çok tutulduğunu belirterek; “Karadutun fiyatı 5 lira olup faydası vardır vücuda. Ağız yaraları için şurup yapıyorlar. Kurutilek köyünde topluyoruz. Beyaz dut’a oranla buna talep daha çok” şeklinde konuştu.