Erzurum’da ilk kez düzenlenen 20. Ulusal Astronomi Kongresi ve 9. Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi’nin açılışı, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kongreye, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Cevat Öksüz, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz, Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysun Akyüz, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, çeşitli üniversitelerden gelen çok sayıda akademisyen, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, konuklara bu yıl 20.’si düzenlenen kongre hakkında bilgiler verdi. Yeşilyaprak, Ulusal Astronomi Kongresi’ne Türkiye’nin farklı üniversiteleri ve kurumlarından toplam 250 kişinin başvuru yaptığını, kongre süresince astronomi, astrofizik ve uzay bilimlerinin farklı konularında, toplam 100 sözlü ve 30 poster bildiri sunulacağını belirtti.
ATASAM Müdürü Yeşilyaprak: “Kongreyi Erzurum’da düzenleyen Fen Fakültesi - Astronomi ve Astrofizik Bölümü ile Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi, aynı zamanda Türkiye’nin 2023 vizyon projelerinden olan, en büyük temel bilim yatırımı "Doğu Anadolu Gözlemevi"Projesi’ni de yürütmektedir. Ülkemizin bilim ve teknolojisine katkıları olacak Doğu Anadolu Gözlemevi’nin kurulum çalışmaları, 3170 m rakımlı Konaklı - Karakaya Tepeleri’nde başlamış ve tüm hızıyla devam etmektedir. Bu konudaki tüm gelişmeler, Salı günü gerçekleşecek özel DAG oturumunda ayrıntılı olarak herkesle paylaşılacaktır. Kongrede ayrıca, Türkiye’deki astronom ve astrofizikçilerin meslek örgütü olan Türk Astronomi Derneği’nin Olağan Genel Kurulu da gerçekleşecektir” dedi.
Ulusal Astronomi Kongresi’nin tarihinden bahseden Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysun Akyüz, kongrenin Ulusal Astronomi Toplantısı adıyla ilk kez 1968 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştiğini söyledi. 20.’si Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen Ulusal Astronomi Kongresi’nin bu yıl ki temasının Kırmızı Öte Astronomisi olduğunu ifade eden Akyüz, bu temanın Türk Astronomi camiası için farklı bir çalışma alanı olacağını vurguladı.
Türkiye’nin en büyük ve köklü üniversitelerinden olan Atatürk Üniversitesi’nde böylesi büyük bir kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik, Türkiye’deki en büyük yatırımlardan ve projelerden biri olan Doğu Anadolu GözlemeviProjesi’ni yürüterek, Atatürk Üniversitesi olarak astronomiye gereken desteği verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Çelik: “2019 yılı sonunda hizmete girecek olan Türkiye’nin en büyük teleskobunu, bütün yerli ve yabancı astronomların hizmetine sokacak olmaktan ve Türkiye’ye uluslararası çapta büyük bir bilimsel araştırma merkezini de kazandırmaktan gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tekrar hepinize hoş geldiniz diyor ve başarılı bir kongre geçirmenizi diliyorum” şeklinde konuştu.
Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz ise, böylesine geniş katılımlı bir ulusal astronomi kongresinin Erzurum’da düzenlenmesinin önemli olduğunu belirterek, kongrenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Dr. Cihan Kanlıgöz: “Astronomi alanında Türkiye’ye sınıf atlatacak ve Türk astronomi bilimine büyük katkılar sağlayacak İbrahim Hakkı Gözlemevi’nin hayata geçirilmesinde katkıları bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve bu projeye çok büyük emeği geçtiğini bildiğim değerli bilim insanı Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak ve ekibine özel olarak teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Proje gerçekten güzel başladı ve takip ettiğimiz kadarıyla çok iyi gidiyor. İnşallah başarılı bir şekilde sonuçlandırarak, Türkiye’mize ve Erzurum ilimize bu değerli eserini kazandıracağız” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından soru-cevap kısmına geçildi ve sonrasında ise kongrenin ilk paneli gerçekleştirildi.