Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda görev yapan 86 bakıcı anneye çocuk gelişiminin basamakları eğitimi veriliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Cemil İlbaş, bakıcı annelere yönelik düzenlenen eğitimlerde çocuk gelişimi basamaklarının tüm yönleriyle ele alınacağını ifade etti.
Annelere yönelik eğitimlerin çeşitli yaş gruplarını kapsadığını belirten İlbaş, ‘’ Annelere, doğum öncesi, 0-2 , 2-6, 6-12, 12-18 yaş dönemine ilişkin eğitimler vereceğiz. Başarılı olan anneleri ödüllendireceğiz. Eğitimler sonunda bakıcı anneleri sınava tabi tutacağız. Bakıcı annelerin niteliklerinin artırılması konusunda hizmet içi eğitimleri önemsiyoruz. Çocuklarımız bizler için çok önemli. Onların en iyi şekilde yetiştirilmesi ve geleceğe hazırlanması noktasında elimizden geleni yapıyoruz’’ dedi.
ÇEŞİTLİ YAŞ GRUPLARINDA ÇOCUKTAKİ DEĞİŞİMLER ELE ALINIYOR
Eğitimin aşamaları hakkında bilgi veren İlbaş, "Doğum öncesi dönemde anne ya da baba olmak size ne anlam ifade ediyor? İyi bir ebeveyn olmanın gerekliliklerine sahip misiniz?, Anne ve baba olma rollerinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Anne baba olarak birbirinizden beklentileriniz nedir? Gibi sorulara cevap aranırken, 2-6 yaş bebeklikten çocukluğa geçilen evrede çocuğun anne babayla ilişkilerinde değişimler gözlenir. Onlardan ayrı bir insan olduğu ile ilgili ilk fikirleri gelişmeye başlar. Bu durum çocuğu giderek daha fazla bağımsız olma arzusuna doğru yönlendirir. Bu gelişmelere paralel olarak, temel alışkanlıkların yapı taşları bu aşamada oluşur. 6 yaş çocuğu değişmekte olan bir çocuktur. Anneler çocuklarındaki bu ani değişikliği hayretle karşılar. Bu dönemde sevgiden ilgiden yoksun bırakılan, incitilen ve yalnız bırakılan çocuk; kendisini kuşatan hayallere kapılır, gerçeklerden süratle uzaklaşır ve yapayalnız kalabilir. Ergenlik dönemi ise kendisini çevrenin merkezinde görür, her şeye hakkı olduğunu düşünür, herkesten üstün olduğuna inanır. Buna bağlı olarak başkalarını değersiz görmesi de çok kolaydır En çok değersizleştirilen ve dolayısıyla en çok eleştirilenler ise anne baba, öğretmenler ve toplumdur. Yaş gruplarına ilişkin tüm ayrıntıları eğitimimizde ele alıyoruz." dedi.
İlbaş, çocuk gelişimin basamaklarına yönelik hazırlanan kitapçıkla verilen eğitimler sonunda eğitimlere katılan bakıcı annelere sertifika verileceğini de sözlerine ekledi.