Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzincan’da düzenlenen Türkiye Belediye Başkanları Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı’nda yerel yöneticilere belediyeciliği anlattı.
Konuşmasında Belediye başkanlığının en zor mesleklerden biri olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, “Uzun süre belediye başkanlığı yapmış birisi olarak şunu söylüyorum; belediye başkanlığı en zor mesleklerden biridir. Çünkü belediye başkanlığı demek, sadece laf üretmek değil, insanlara hizmet üretmek demektir” dedi.
Belediye başkanlığının okulu olmadığını belirten Sekmen, şunları kaydetti: “Türkiye hepimizin, şehirler hepimizin. Günü birlik hizmetler elbette ki yapılacak ama kalıcı hizmetlere de ağırlık vermemiz lazım. Avrupa’da, sokak ve caddelere bakıyorsun 30 yıl evvel, 40 yıl evvel kaldırımlar yapılmış, asfaltlar yapılmış. Sanki hiç el değmemiş, yeni yapılmış. Anlıyorsunuz ki bunların yapımının üzerinden uzun bir süre geçmiş, ama tertemiz, pırıl pırıl. Bizde ise maalesef, dünya malzemeyi alıyorsun, bir de bakıyorsun ki ya döşenirken veya döşendikten bir müddet sonra malzemeler kül ufak olmuş. Gerek beton üretimi, gerek taş üretimi. Bunun için tavsiyem; mutlaka kaliteli malzeme kullanalım. Şehir planı noktasında iyi bir belediye başkanı kentin planlarını bugüne, yarına göre değil, geleceğe göre hazırlayan insan demektir. Belediyeler gayret göstermezse ne Şehircilik Bakanlığımızın ne de TOKİ’nin kentsel dönüşümü çözmesi mümkün değil. Mutlaka bu konularda da tecrübe paylaşımı yaparak dönüşümlere ağırlık verelim.”
Birlik ve beraberliğin önemi
Başkan Sekmen, konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekti. Sekmen, “Birliğe, bütün siyasi partileri kuşatarak yaptığı bu çalışmadan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Bu da hakikaten demokrasinin gereğidir. Biz birbirimizle hasım değil hısım olmalıyız. Birbirimizi vurup, kırıp, dökmemeliyiz. Siyasetçiyiz, demokrasilerde millet ve devlet yönetimi siyasi partilerle oluyor. Bu birliğin her partiden arkadaşımızı toplaması, bir araya getirmesi inşallah kaynaşmamıza vesile olur ve güzel hizmetlere ön ayak oluruz” dedi.
Sekmen, şöyle devam etti: “Bilmemek ayıp değil ama sormamak ayıptır. Bir proje yaparken çok düşünmeliyiz. Farklı görüşten insanların fikrini, düşüncesini almalıyız ve ondan sonra gerçekleştirmeliyiz. Gittiğimiz yerlerde maalesef böyle projeleri görüyoruz. Bir proje yapılmış ama maalesef o proje atıl duruma düşmüş. Hem vatandaş kızıyor hem de yaptığınız işten eleştiri alıyorsunuz. Bunun için yapacağımız projelerde mutlaka ve mutlaka çevremizdeki insanların, yine bu konuda tecrübeli arkadaşlarımızın fikir ve görüşlerini alıp yaparsak hizmetimiz uzun ömürlü olur. Bir de şehirlerin yeşillendirilmesine, ağaçlandırılmasına ve peyzajına da önem verelim. Altyapıyı tamamladıktan sonra bol miktarda da ağaç dikelim. Bu işler batıda epeydir başladı, Anadolu’ya geliyorsunuz yeşilin az olduğunu görüyorsunuz. Yine şehrin aydınlatılmasına önem verelim. Mutlaka şehirlerimizi aydınlatalım. Karanlık şehir değil, aydınlık şehir, Ledli lambalarla şehirlerimizi süsleyelim. Şehirlerimizin, insanlarımızın gözüne hoş görünmesi lazım. Biz insan olarak nasılsak, şehirlerimizin de buna ihtiyacı var.”
Başkan Sekmen ve diğer yetkililerin konuşmaları sonrası, Erzincan Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar( belediye başkanlarına gezdirildi.