Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis Üyeleri, Erzurum Kalesi ve çevresindeki Kültür Yolu Projesi, Palandöken A.Ş. ve Palandöken Kayak Merkezi’ni gezdi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci ile Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Mevlüt Doğan’ın da katıldığı gezide kurumun çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Başkan Vekili Tavlaşoğlu, “Kültür Yolu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı’yla beraber yürüttüğümüz bir projedir. Üç etaptan oluşuyor. Şuanda birinci etap çalışmaları yapılıyor. Kalenin arkasında Kurşunlu Camii’nin yanından başlayan ikinci etap da var.” dedi.
Tavlaşoğlu, “Birinci etapta, ilgili alanda bulunan çok sayıda binayı kamulaştırdık, paraları ödendi. Buradaki hedef, tescilli binaların yenilenmesi, tescil dışı binaların da yıkılmasıdır. Anıtlar Kurulu, Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi olarak ortaklaşa yapmış olduğumuz projenin kabulünden sonra biz buraya ancak başlayabildik. Projeler ilgili kurullardan onaylar alındıktan sonra uygulanıyor. Burada 100 milyon liralık büyük bir projeden bahsediyoruz. Burası şehrin merkezi, Anıtlar Kurulu’ndan geçmiş projelerin uygulanması akabinde rekreasyon alanı olarak insanlarımızın gezebileceği, dinlenebileceği alanlar oluşturuluyor. Tarihi dokular açığa çıkarılıp restore edilerek, peyzaj düzenlemesi yapılıyor. Birinci etap Erzurum Kalesi ile Cumhuriyet Caddesi arasında kalan alan. Birinci etap süs havuzları, sergi alanları, seyir terasları ve yeşil alanlardan oluşacak olan bir alan. Burada yaklaşık 45 bin metrekarelik bir alan var. 17 adet tarihi binanın restorasyonu yapılıyor. Restorasyonu tam bitmiş olan binalarımız da var, devam eden binalarımız da var. Yine birinci etap kapsamında Erzurum Kalesi’nin arka tarafında Erzurum’u seyredebileceğimiz bir seyir terası alanı projesi gerçekleştiriliyor. Birinci etap çalışması bittikten sonra ikinci etap çalışmalarına başlayacağız.” şeklinde konuştu.