Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi adlı konferansta gündeme dair açıklamalarda bulundu. Başbakan’ın görevden ayrılmasını çift başlılık sorunu olarak nitelendiren Uçum, Sistemdeki bu iki başlılık asla devam edemez. Asla devam edemeyeceği için başkanlık sistemine geçiş zorunludur dedi.
Atatürk Üniversite Kültür Merkezi’ndeki “Yeni Anayasa ve Başkanlık” konferansına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, Vali Yardımcısı Hatice Bayar Özdemir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve öğrenciler katıldı. Konferansta yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili bilgiler veren Mehmet Uçum, yeni anayasanın mecburi bir ihtiyaç halini aldığını vurguladı.
“ERDOĞAN’IN TELKİNLERİ VE PELİKAN DOSYASI DOĞRU OLABİLİR”
AK Parti’de yaşanan gelişmeleri çift başlılık sorunu olarak nitelendiren Uçum, “Geçtiğimiz hafta içerisinde AK Parti MKYK’sında il ve ilçe teşkilat başkanlarının göreve getirilmesi ve görevden alınması yetkisi zaten tüzük gereği MKYK’da olan bir yetki olarak geçici genel başkan ve teşkilat başkanına verilmişti bu yetki geri alındı. O günden sonra Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında da çeşitli görüşmeler olduktan sonra olağanüstü kongre kararı alındı. 22 Mayıs’ta kongre olacak bunları biliyorsunuz. Başbakan da aday olmayacağını açıkladı. Bunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir telkini var mıdır? Tabiki olabilir. Pelikan dosyasında yazılan olaylar doğru mudur? Tabiki olabilir. Bütün bunlar siyaset içerisinde farklı okumalara tabi tutabilirsiniz. Benim ilgilendiğim konu bu değil. AK Parti bu sorunu çözer ve krizi de bence iyi yönetiyor. Eğer başka bir ortamda olsaydı piyasalar darmadağın olmuş olurdu. Tam tersine çok soğukkanlılıkla yönettikleri için kongre kararının açıklanmasının ardından piyasalar normalleşti” diye konuştu.
YAŞANAN OLAY BAŞKANLIK MODELİNE GEÇİŞİMİZİ ZORUNLU KILIYOR
Uyumsuzluğun kişiler bağlamında değil sistemle alakalı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Aynı siyasi mecradan gelen kişiler olmalarına rağmen bir uyumsuzluk çıktı mı. Bu uyumsuzluk bu kişilerin kendi kendisiyle alakalı değil sistemle alakalı. Sistemdeki bu iki başlılık asla devam edemez. Asla devam edemeyeceği için bu hükümet modelinide değiştirmek zorunludur. Bu olay dahi tek başına hızlı bir biçimde başkanlık modeline geçişimiz için bir zorunluluk olarak görülüyor” dedi.