Doğu Anadolu Bölgesinde ameliyatlar insan eliyle değil ameliyat robotlarıyla yapılıyor.
15 yıl önce birçok hastalık tanısı ile Doğu Anadolu dışına Ankara’ya İstanbul’a sevk edilen hastalar sağlık bakanlığının bölgeye yaptığı teknolojik yatırımlarla ameliyatların birçoğu doğuda artık insan eliyle değil ameliyat robotlarıyla yapılıyor.
“Hayal değil, gerçek”
Uz.Dr. Yılmaz Özdemir, “Bir ameliyathane düşünün. Masada uyutulan bir hasta var. Karnına açılan küçücük deliklerden koca metal kollarla girilmiş. Ameliyathanenin diğer ucunda kokpite benzeyen konsolün başındaki cerrahsa, gözlerini 3 boyutlu kameradan ayırmadan, elleri hatta ayaklarını kullanarak, hastaya elini değdirmeden bağırsağın en uçundaki tümörü çıkarıyor. Bu hayal değil, çoktan gerçek oldu bile” dedi.
Davin-ci ameliyat roboto ile rektum kanserine darbe
Ameliyat robotu Da Vinci’nin konsolünün başındaki Erzurum Bölge Eğitim Hastanesi doktorlarından Uz. Dr. Yılmaz Özdemir ve Op. Dr. Mehmet Hamdi Sakarya ile birlikte Ö.E (38) isimli kadın hastanın rektum bölgesindeki tümörünü çıkarma ameliyatını gerçekleştirdi.
Uz. Dr. Yılmaz Özdemir hastanın ameliyat öncesi kısa tedavi süreci hikâyesini ve operasyona nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı:
“38 yaşında olan (Ö.E) mevcut rahatsızlığı ile ilgili 9 haftalık bir kemoterapi almış. Bize geldiği zaman hastanın tahlil tetkik ve incelemelerini yaptık. Hastamızın kanama ve dışkılama sorunu vardı. Patolojik incelemesinden sonra ameliyata karar verdik. Bu ameliyatı önceden aldığımız eğitimle Robot “Davinci” ile yapmaya karar verdik hastamıza konu ile ilgili bilgilendirmeyi yaptıktan sonra operasyonu gerçekleştirdik. Müdahale 2 saat sürdü. Hastamıza ameliyat sırasında genel anestezi uyguladık. Robot Da Vinci’nin üzerinde bulunan kollar ve kamera yardımı ile oturduğumuz yerden Robotun kontrolünün yapıldığı konsoldan operasyonu tamamladık.”
Dr. Yılmaz Özdemir ve Dr. Mehmet Hamdi Sakarya yapılan operasyon ve Robotun kullanımı ile ilgili şunları eklediler:
“Bu ameliyat daha öncesinden yapılan bir ameliyat ama Robotla bu operasyonu bölgemizde ilk kez biz gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Robotun 16 kez büyüten, 3 boyutlu ekranına bakarak, joystick’e benzeyen aletlere kumanda ederek karın içinde ilerlemeye başlıyor. Robotun altındaki pedallarla ameliyatta önemli rolü var. Sağ ve sol ayakla pedal kullanıyor. “Pedallarla adeta vites değiştiriliyor. Ameliyat sahasına yaklaşıp, uzaklaşabiliyor, sağa, sola yatabiliyor, görüntünün netlik ayarını sağlanabiliyor. Robot kollarının ise hastada 360 derece hareket kabiliyetleri var. Kadınlar doğuma programlı olduğu için karın bölgeleri geniş, erkeklerinse dar. Bu dar alanı robotla ameliyat etmek çok daha kolay oluyor. Biz tüm bu müdahalelerimizi yaptıktan sonra ameliyatımızı başarılı bir şekilde sonlandırdık. Hastamıza bir gün sonra gıda aldırmaya başladık bir hafta içerisinde ise sağlığına kavuşmuş bir şekilde taburcu ettik”
Dr. Yılmaz Özdemir ve Dr. Mehmet Hamdi Sakarya son olarak gerçekleştirdikleri bu operasyonun neden olduğu durumdan dolayı vatandaşların hemoroid kanaması, aşırı kabızlık ve tuvalet alışkanlıklarında bir bozukluk durumlarında mutlaka bir hekime başvurup kolonoskopi yaptırmaları gerektiğini bu durumu hafife almamalarını, sonrasında olası bir benzeri bu duruma maruz kalabileceklerini söyledi.
Yapılan ameliyatla ilgili sağlığına kavuşan Ö.E., “Allah devletimizden razı olsun özellikle Sağlık Bakanımız Prof.Dr.Recep Akdağ’a çok teşekkür ediyorum Erzurumumuza böyle bir cihazın gelmesine sebep olmuşlar.Yanında ameliyatımı gerçekleştiren Doktor Yılmaz Özdemir ve Doktor Mehmet Hamdi Sakaryaya çok teşekkür ediyorum.Gerek ameliyatım öncesi gerek sonrası Bölge Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi çalışanları bana evimi aratmadılar mükemmel bir hizmet gördüm” ifadelerini kullandı.