Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, Artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen sosyal medyanın, yeni insanlarla iletişime geçme, tanışma konusunda birçok insanın beklentisine cevap verdiğini belirterek “Akıllı telefonlar sayesinde cepte taşınan sosyal medya ile artık mobil olarak da internetteyiz. Peki, sosyal medyanın sevgililer ve evli çiftler üzerindeki etkisi nedir? Bazı ilişkileri bitirme noktasına getirebilen bilinçsizce kullanıldığında telafisi olmayan olaylar yaşamamıza sebep olan sosyal medyanın ilişkiler üzerinde olumsuz etkileri görülebilmektedir” dedi.
İLİŞKİLERİN ÜZERİNDEKİ KARA BULUT SOSYAL MEDYA
Teknolojinin gelişmesi ile kişiler arası iletişimin farklı şekiller aldığını belirten Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, “Yeni insanlarla tanışmak için iyi bir araç olan sosyal medya aynı zamanda kadın erkek ilişkilerine zarar veriyor. Sosyal medya hayatımızın önemli bir parçası olmadan önce çiftler genellikle telefon ile iletişim kurarken, haberleşme araçlarının farklılaşması hayatımıza dijital kıskançlığı getirdi. Eskiden çiftler birbirlerini kıskansalar bile bu duygu saklanmaya çalışılırdı. Ancak günümüzde bu kıskançlık çiftlerin birbirlerini kısıtlamasına, tartışmasına hatta bu yüzden ilişkinin bitmesine bile neden olabiliyor. Akıllı telefonlar sayesinde insanların nerede olurlarsa olsunlar kendilerinden bahsedebiliyorlar. Gittikleri mekan, yedikleri yemek, giyilen kıyafet, paylaşılan fotoğraflar bile çiftler arasında kıskançlık haline dönüşebiliyor. İnsanların tüm bunları paylaşmasının altında yatan sebep ise beğenilme ve onaylanma arzusudur. Yapılan araştırmalar ciddi ilişkisi olan kişilerin bile sosyal medya sayesinde (eş arama, flört, arkadaş arama siteleri) yeni insanlarla tanışıp flört yaşadığını gösteriyor.
Sosyal ağlarda harcanan zamanın artması ve bu mecraların yanlış kullanılması ciddi beraberliği olan ya da evli çiftlerin arasında iletişimin azalmasına, güvensizliğe, tartışmalara ve hatta boşanmalara bile neden olabiliyor” diye konuştu.
NÖROPSİKİYATRİK AÇIDAN KISKANÇLIĞIN TANIMI
“Kıskançlık, aşırı sahiplenme ve aşırı aidiyet duygusudur” diyen Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, “Aşktan da yoğundur, yıkıcıdır. Sağlıklı kıskançlık ise olması gereken, sıcak bir duygudur” dedi.
DİJİTAL MEDYA KISKANÇLIĞI KADINLARDA DAHA FAZLA
Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, daha sonra şunları kaydetti; “Çiftler her ne kadar kadın erkek ilişkisinde en önemli şeyin güven duygusu olduğunu söyleseler de kontrol ruhu bu düşüncenin önüne geçiyor. Erkekler genellikle eşlerinin ya da sevgililerinin şifrelerini bilmek istiyorlar. Kadınların birçoğu ise partnerlerinin karşı cinsle olan arkadaşlıklarına çok sıcak bakmadıklarını belirtiyorlar. Dijital medya hayatımıza girdikten sonra birçok çiftin gözünde karşı cins sizi elde etmeye çalışan potansiyel suçlu konumunda yer alıyor.
SOSYAL MEDYA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sosyal medya kullanırken sanal iletişimin, gerçek iletişimin önüne geçmemesi gerekiyor. Günlük hayatımızı kuşatma altına alan sosyal medya yüz yüze iletişime gölge düşürüyor. Birbirlerine zaman ayırmak yerine sosyal medyanın eğlenceli dünyasına kapılan çiftler birbirlerinden uzaklaşıyor ve aradaki iletişim yok oluyor. Kıskançlık ve güvensizlik gibi sorunları çözmenin en iyi yolu çiftlerin birbirleriyle iletişime geçmesi ve kaliteli zaman geçirmesidir. Tabii ki iletişimin sadece konuşmak değil dinlemek olduğu gerçeğini gözden kaçırmamak gerekir. Dr. Mehmet Yavuz’a göre böyle bir bakış açısı ve tutum ilişkileri yıkan değil inşa eden bir eylemdir.”