Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Savaş Eğilmez, binlerce yıllık Türk tarihinde, Türk Devleti içeride ve dışarıda birçok badire yaşamış ve bugün ki varlığı ile bu saldırıları, tuzakları atlatmayı başardığını söyledi.
15 Temmuz akşamından itibaren yaşananların bütün Türk tarihinde bir benzeri daha olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr.Savaş Eğilmez, “ Türk Devlet teşkilatı asırlar öncesinden terörist odaklarla mücadele etmiş, birçok darbe girişimini tecrübe etmiş ama hep var olmayı başarabilmiştir. Nitekim milli iradeye, meşru hükümete ve Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı girişilen darbe girişimi de bu devletin temel taşlarına dokunamamıştır. Feto’nun Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki militanları tarafından yapılan bu kalkışmanın tarihte benzeri yoktur dedik. Çünkü hiçbir kalkışmada, bu devletin kutsalı Gazi Meclisi’ne yönelik, hedef gözetmeksizin alçakça bir saldırı olmamıştır. Hasan Sabbah’ın haşhaşileri bile Feto’nun militanları kadar alçakça davranmamıştır. Bu paralel haşhaşiler milletin kalbini bombalamış, milletin gözbebeği polislerini yine milletin uçaklarıyla kalleşçe vurmuşlardır” dedi.
Yaşananların incelendiğinde TSK içindeki bu Haşhaşi grubunun emellerine ve yaptıklarına bakınca yeniçağ batınisi tarafından, tıpkı bin yıl öncesinde olduğu gibi ilaçlandıkları ve uyuşturulduklarının akla geldiğini anlatan Yrd. Doç. Dr.Savaş Eğilmez, “Çünkü bu terör eyleminin başka açıklaması yok gibi. Bunlar da tıpkı pkk, tıpkı daeş gibi ülkemizin ilerlemesini, gelişmesini istemeyen güçlerin kullandığı bir terör grubu olarak karşımıza çıkmış durumdalar. Üstelik bu sefer kendilerine karargâh olarak gözbebeğimiz olan TSK’yi seçmişlerdir.
Yeniçağın batınisi Feto, bu coğrafyanın suyunu içmiş, bu milletle aynı nefesi solumuş ama bu milletin tek ferdini tanıyamamıştır. Bu aziz milletin, bu devleti kendisine teslim edip, kendisini Humeyni yapacağı zannına ve gafletine düşmüştür.
Yüce milletimiz bu hainliği yenmiştir. Evet, 15 Temmuz’da bir darbe oldu. Ama bunu Haşhaşilere karşı Türk milleti yaptı. Tarih 15 Temmuz’u aynen bu şekilde yazacaktır” şeklinde konuştu.