Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’Proje Yönetimi Kursu’’ Erzurum’da başladı.
Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde düzenlenen kursun açılış törenine Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları, Erzurum Millî Eğitim Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Halil Karapınar, Palandöken İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Sait Demir, Erzurum Hizmetiçi Eğim Enstitüsü Müdürü Mükerrem Toraman ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü personeli ve Genel Müdürlüğe bağlı kurum ve kuruluşlarda görevli öğretmenler katıldı.
Anadolunun önsözü Erzurum
Kursun açılışında konuşan Abdulhakimoğulları, eğitim camiasını, Anadolu’nun önsözü kadim şehir Erzurum’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Yaşam boyu öğrenmenin kişisel gelişim açısından önemine değinen Abdulhakimoğulları şunları söyledi: ‘’Yirminci yüzyıldan bu yana, dünya sosyal, ekonomik ve kültürel olarak çok önemli değişim ve dönüşümler yaşamaktadır. Söz konusu bu değişimler bireylerin hayatları boyunca eğitim almalarını gerekli kılmakta, içinde bulundukları topluma ve hızlı değişimlere uyum sağlamalarını gerektirmektedir. Yaşam boyu öğrenme geçen asrın son çeyreğinde dünyanın gündemine girmiş, 2000’li yıllarda Türkiye’de sıkça konuşulmaya başlanmıştır. 2011 tarihinde Bakanlığımız bünyesinde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Bununla, ülkemiz genelinde yürütülen tüm hayat boyu öğrenme faaliyetlerinin tek noktadan koordine edilmesi amaçlanmıştır.Hayat boyu öğrenme’ bireyin olduğu her yerde gerçekleşebilen; yer, zaman, yaş, eğitim düzeyi gibi her türlü kısıtlamayı ortadan kaldıran bir kavram olduğu için dünyada eğitim alanında yürütülen çalışmalar arasında öncelikli duruma gelmiştir. Zorunlu eğitim dışında, eğitim ve öğretimi hayat boyu devam edecek şekilde yaygınlaştırmak; politikalar oluşturmak, bunları uygulamak, izlemek ve değerlendirmek amacıyla Genel Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan 7 daire başkanlığından birisi Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı’dır. Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmeye katılım oranlarına bakıldığında 2006 yılında yüzde 1,8 den 2015 yılında yüzde 4,6 ya yükselebilmiştir. Daire Başkanlığımız toplumda hayat boyu öğrenme kültürünün, farkındalığının, fırsatlarının, sunumunun ve erişiminin artırılması için projeler hazırlamaktadır’’
‘’Önemli projelere imza atıyoruz’’
2016 yılı itibarıyla 9 tane AB kaynaklı 6 tane de ulusal kaynaklı proje yürütüldüğünü belirten Abdulhakimoğulları, ‘’ Ayrıca, ülke genelinde çeşitli kurum ve kuruluşlar ile yürüttüğümüz 63 işbirliği protokolü devam etmekte olup bu kapsamda, 1346 kurumumuzda toplumun her kesimine yönelik kurs faaliyetleri düzenlenmekte ve bu kurslar sayesinde vatandaşlarımız belge alarak iş bulma konusunda avantajlı hâle gelmektedir. Bugün başlayacak olan Proje Yönetimi Kursu ile HBÖ Genel Müdürlüğümüze bağlı bulunan öğretmenlerimize bireysel, kurumsal ve meslekî gelişimleri için hayat boyu öğrenme ilkeleri gözetilerek Ar-Ge kapsamında proje bilgilendirmesi ve inovasyona dayalı çeşitli eğitimler verilecektir. Proje Döngü Yönetimine dayalı eğitimlerin verildiği ilk yıllarda toplumda proje bilgisi ve kültürüne dayalı bilinç ve hazır bulunuşluk düzeyi oldukça düşüktü. Oysa şimdi bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarının son beş yılda yaptığı proje sayısı beş bini geçmiştir. Dolayısıyla bugün burada bulunan hedef kitlenin hazır bulunuşluk düzeyinin de yeterli olduğu kanaatindeyim. Alanında yetkin arkadaşlarımız tarafından Cuma gününe kadar devam edecek olan bilgilendirmelerin girişimcilik ve Ar-Ge kültürü ile eğitim sürecine katkı sağlayacağına inanıyorum. Beden gücünden ziyade beyin gücü ile yapılan, akıl dolu stratejik plan ve projeler öne çıkmıştır.
Darbe girişimine tepki
Ülke gündeminde yaşanan son gelişmelere de değinen Abdulhakimoğulları, demokrasi şehitlerine Allah’tan rahmet diledi.
Abdulhakimoğulları şunları söyledi: ‘’Köprünün girişinde halk taranıyor, TBMM bombalanıyor, cumhurbaşkanının kaldığı otele saldırı emri veriliyor, cumhurbaşkanlığı sarayına girilmeye çalışılıyor, skorsky helikopterler halkın üzerine bomba yağdırıyor, çatışmalar neredeyse canlı yayınlanıyor. Bu olumsuzlukları yaşatanlar hukuk önünde hesap vereceklerdir. Ülke olarak, şehitlerimizi ve yaralılarımızı bağrımıza bastık. 81 ilimizde halk, kendi iradesine kastedenlere karşı meydanları doldurmuş durumda. İki gecedir milyonlar sokakta; bir tane sökülen kaldırım taşı, kırılan vitrin, araba camı, yakılmış yağmalanmış dükkân gören var mı? Sahi şu Her şeye karşı olan Çarşı nerede? Her neyseBugün, dışarıda kızılca kıyamet kopsa da bu durum bizi eğitim sürecinden, milletimize ve geleceğimize hizmet sürecinden, geçerli formüller programlar projeler yapma sürecinden alıkoymamalı. Bu millet gece devleti kurtardı sabah işe gidiyor. Sokakların sesi günlerdir, Menderesi verdik, Özal’ı verdik, Erdoğan’ı asla vermeyeceğiz şeklindedir. Bu zor süreçte yaşamını yitiren demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, tüm ülkemize geçmiş olsun dileklerimde bulunuyorum’’
Abdulhakimoğulları, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’ Proje Yönetim Kursuna gönülden inanan, ben varım diyen ve iştirak eden siz değerli katılımcılarımıza, özveriyle çalışan çalışma arkadaşlarıma ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi ekibine teşekkür ederim. Proje yönetimi eğitiminin, tüm katılımcılarımıza önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum.’’
Kursun açılış töreninde ayrıca Himetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürü Toraman, Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nün çalışmaları hakkında sunum yaptı.
Konuşmaların ardından, proje yönetimi konusunda eğitimler verildi.
Proje yönetim kursunun 22 Temmuz Cuma gününe kadar devam edeceği bildirildi.