Erzurum’u kamuya dayalı ekonomi tutsaklığından kurtarılması gerektiğini belirten Erzurum Genç İş Adamları Meclisi (ERGİM) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Alparslan Çakır, özel sektörün güçlendirilmesi gereken şehirde, genç girişimci eksikliği görüldüğünü açıkladı.
Erzurum’un genç iş adamlarına ihtiyacı olduğunu söyleyen Çakır, girişimcilikte bulunmak isteyen bütün gençlere kapılarının açık olduğunu vurguladı. Genç girişimcileri bilinçlendirerek, gelecekte de Erzurum için faydalı olacak sektörlere yönlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Çakır, girişimcilik kursları açarak gereken eğitimleri vereceklerini ifade etti. Doğru hamlelerle çok şeyin başarılabileceğini belirten Çakır, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Gençler! Cesaretimizi takviye ve devam ettiren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz eğitim ve kültür ile insanlık meziyetinin, vatan, fikir hürriyetinin en kıymetli sembolü olacaksınız.’ sözü gibi olmalıyız. Atatürk gibi gençlere önem vermeliyiz çünkü gelecek gençlerin elinde. Bunun için Erzurum’un ekonomisinde gençlerin daha çok rol oynaması gerekir” şeklinde konuştu.
KAMU EKONOMİSİ
Erzurum’un artık daha fazla kamu ekonomisi üzerinden ilerleyemeyeceğini belirten Çakır, sağlam ekonominin ticaretle sağlanabileceğini vurguladı. Erzurum’un neden bir Gaziantep, Malatya ve Kayseri gibi olamadığını soran Çakır, bunun nedeninin Erzurum’da yeterli derecede ticaretin yapılmamasından kaynaklandığını ifade etti. Çakır, ailelere gençlerin önünü açmaları için çağrıda bulunurken, “Kamu ekonomisi de bu şehre lazım. Fakat bunun ötesine geçip Erzurum’u bölgenin en iyi ticaret merkezi haline getirebiliriz. Ovit Tünelinin açılmasından sonra elimize büyük fırsat geçmiş olacak. Biz yeter ki inanıp harekete geçelim” diye konuştu.
TARIM VE HAVYANCILIK
Türkiye’de hayvancılık merkezinin Erzurum olduğunu hatırlatan Başkan Çakır, Erzurum’da hayvancılığın daha modern bir halde yapılması için ERGİM olarak öncülük yapacaklarını ifade etti. Hayvancılık ile Erzurum’un şaha kalkabileceğine dikkat çeken Çakır, Erzurum’un tarım ve hayvancılıkta ABD ve Hollanda’yı örnek alması gerektiğini açıkladı. Çakır, Erzurum ekonomisinin, hayvancılığın daha iyi bir şekilde yapılmasıyla daha iyi yerlere gelebileceğini dile getirdi. Gerekirse bu anlamda yabancı ülkelerden danışman getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, “Bir ülkede istihdamın ve milli gelirin artması tarım ve hayvancılığın gelişmesine bağlıdır. İhracat dolaylı veya doğrudan tarım ve hayvancılık sayesinde yapılabilmektedir. Bu anlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın başlattığı genç girişimcilere hibe desteği programını çok yerinde buluyoruz ve bu çalışmaların hız kesmeden devam etmesini umuyoruz” şeklinde konuştu.