Türk Patent Enstitüsü tescil edilmiş coğrafi işaretler iller dağılımını açıkladı. 14 ilin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesinde tescilli coğrafi işaret sayısı 18 olurken, tescilli 7 coğrafi işareti olan Erzurum’un bölgedeki payı yüzde 39’a ulaştı. Erzurum tescilli coğrafi işaret sayısı bakımından bölge illeri sıralamasında ilk sırayı aldı.
DOĞU’NUN 18 COĞRAFİ İŞARETİ VAR
Doğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ilin tescilli coğrafi işarete sahip olduğu bildirildi. Ağrı, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş, Tunceli ve Van illeri tescilli coğrafi işareti bulunmayan iller olarak kaydedildi. Verilere göre, Bölge illeri olan Ardahan ve Elazığ 1, Malatya 2, Erzincan 3, Kars 4, Erzurum ise 7 coğrafi işarete sahip bulunuyor.
DOĞU İLLERİ COĞRAFİ İŞARETLERİ
Ardahan Damal Bebeği; Elazığ Elazığ Öküzgözü Üzümü; Malatya Arapgir Köhnü Üzümü, Malatya Kayısısı; Erzincan Çimin Üzümü, Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı; Kars Kars Türk Çoban Köpeği, Sümer Kars El Halısı, Kars Kaşarı, Kars El Halısı tescilli coğrafi işaretlerine sahip.
VE ERZURUM
Erzurum’un tescilli coğrafi işaretleri Erzurum Kadayıf Dolması, Oltu Cağ Kebabı, İspir Kuru Fasulyesi, Erzurum Civil Peyniri, Karnavas( Olur) Dut Pekmezi, Oltu Taşı ve Erzurum Göğermiş Civil Peyniri olarak sıralanıyor. Bardız Kilimi, Hınıs Fasulyesi, Şenkaya Çam Balı, Erzurum Su Böreği, Erzurum Demir Tatlısı, Narman Fasulyesi ise tescil bekleyen Erzurum markaları.