Erzurum Valiliği Erzurum Proje Koordinasyon Merkezi 2015 yılı SODES programı kapsamında vermiş olduğu projelerle ilçelere umut oluyor.
Kalkınma Bakanlığı tarafından Erzurum’da yürütülmesi uygun görülen projelerden 16’sı kamu 8’i STK olmak üzere yaklaşık 6 milyon liralık 20 asil ve 4 yedek projelerin tamamı 08 Eylül 2015 tarihinde sözleşmeleri imzalanmıştı. Erzurum Valiliğini talimatları doğrultusunda hemen hemen Erzurum’un tüm ilçelerine yaygınlaştırılan ve faaliyetleri bu doğrultuda yürütülen projeler hiçbir aksaklığa mahal verilmeden devam ediyor. Yapılan projelere katılım her geçen gün artarak devam ediyor. Sosyal Kalkınmayı amaçlayan projeler ilçelerde umut oluyor.
2015 Yılı SODES kapsamında yürütülen projeler şöyle;
Aziziye ilçesinde “Aziziye’nin Gençleri” projesi ile ilçe kaymakamlığın tahsis ettiği mekanda gençlik merkezi oluşturuldu. Oluşturulan proje kapsamında ilçe genelinde özellikle dezavantajlı köy ve mahallelerdeki çocuk ve gençlere yönelik sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetler ile proje tüm hızıyla devam etmektedir.
Bakanlık tarafından Erzurum’da uygulanması uygun görülen “Yaşamıma Dokunun” projesi ile yine Erzurum’da ilk defa hastanede oluşturulan hobi merkezindeki eğitim ve sosyal faaliyetleri ile hastalığı nedeniyle sürekli tedavi görmekte olan çocuklara yönelik oluşturulan merkezin açılışı geçtiğimiz aylarda yapılmış ve hastanede sürekli tedavi görev çocuklara her türlü psikolojik ve sosyal desteklerin yanında aktiviteler ile moral desteği sağlanmaktadır.
Çat ilçesinde hiç ilçe dışına çıkmamış, sinemaya gitmemiş çocuklar ilçede yürütülen proje ile bu hayalleri gerçekleştirilmiş, ilçe geneline hitap edecek şekilde kütüphane oluşturuldu. İlçenin dezavantajlı mahallelerinde çocuk parkları yapılmış, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü uzmanlarınca ebeveynlere yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri projesi başlatılmış ve tüm hızıyla devam etmektedir.
Aynı şekilde 2015 yılı SODES projelerine esas olmak üzere Pasinler ilçesinde “ Kadınım Bende Varım, Çalışır Kazanırım” projesi kapsamında ilçemizde harabe durumda olan iki katlı binanın tamamen SODES desteği ile tadilat çalışmaları yapılıp iki katlı giyim atölyesi, teşhir salonu ve dinlenme salonları oluşturulmuş ve bugüne kadar yaklaşık 50 ev hanımına giyim kursu düzenlenmiştir.
Horasan ilçesinde “Kadınım Daha Aydınlık Yarınım” projesi ile oluşturulan atölyede ise hem giyim hem takı tasarım kursları düzenlenerek ev hanımlarının aile bütçelerine katkı sağlanmış ve zamanlarının verimli geçmesi sağlanmıştır.
Şenkaya ilçesinde il genelinde bir ilk olan sinema, konferans ve fitness salonları oluşturularak halkın ve çocukların hizmetine sunulmuştur. Sinema salonu tamamen aslına uygun halde oluşturularak ilçe kaymakamlığınca belirlenen tarihlerde sinema günleri düzenlenmektedir.
Dezavantajlı ilçelerimizden Karayazı ilçesinde belirlenen 25 köyde ev hanımlarına yönelik Sağlık, Müftülük ve Milli Eğitim Müdürlüğü uzmanlarınca aile içi iletişim, sağlık, güvenlik, kötü alışkanlıklardan korunma vb. konularda SODES kapsamında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenmiş, uzman raporları ile projenin başarı ile sonuçlandığı belirlenmiştir. Ayrıca ilçede çocuklara yönelik sportif faaliyetler kapsamında turnuvalar düzenlenmiştir. Yapılan çalışmalar ile kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılmasına yönelik aktiviteler ve desteklerde sağlanmıştır.
Karaçoban ilçemizde yine bir ilk olan tiyatro salonu oluşturularak eğitmenler eşliğinde tiyatro ekibi oluşturulmuş ve ders dışı provalar ve aktiviteler ile çocukların boş zamanları eğlenceli hale getirilmiştir.
Tekman ilçemizde ilçe genelinde seyyar çocuk parkları oluşturulmuş, halk oyunları ekibi oluşturularak ilçede ödüllü sportif ve sanatsal turnuvalar düzenlenmiştir.
2015 yılında hibe desteği sağlanan Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanlığında bilgisayar ve çinicilik kursu düzenlenmiş elde edilen ürünler yine aynı proje kapsamında Palandöken ilçesinde oluşturulan SODES Kültür Evinde teşhir edilerek halka sunulmuştur. Ayrıca dernek tarafından Al Götür Oku Getir Sistemi ile kütüphane oluşturularak engellilere yönelik hizmetler sunulmuştur.
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 12 okulda SODES desteği ile Zengin kütüphaneler, spor salonları, müzik odaları oluşturulmuş ve bu okullarda sportif, sosyal aktivitelerin yanında il genelinde rehber öğretmenler eşliğinde çocuklara ve ebeveynlere yönelik eğitim konferansları ve seminerler düzenlenecektir.
Palandöken ilçesinde ise; engelli çocuklara yönelik Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğünden tahsis edilen salonun SODES desteği ile tadilatı yapılarak engelli çocuklara yönelik oyun parkı, yine engelli çocuklara yönelik buz pateni, curling, tekerlekli iskemle basketbolu vb. spor dalları uzmanlar eşliğinde eğitimler düzenlenmektedir.
2015 yılı SODES projeleri 2017 ortalarına kadar devam edecek ayrıca proje faaliyetleri ise meydana getirilen atölyeler, salonlar ve mekanların kalıcı olması nedeniyle ücretsiz< bir şekilde halkın kullanımına sunulacaktır.