Darbe kalkışmasına karşı ilk sivil toplum örgütü tepkisi Erzurum Tabipler Odası’ndan geldi. Oda yönetimince web sitesinden yapılan açıklama şöyle: “Anayasal düzenin muhafazası ve demokrasi adına yola çıktığını iddia edenlerin, gayri hukuki tercihlerle ve silah zoruyla anayasal düzeni tehdit ettiklerini üzülerek müşahade ediyoruz. Halkın çoğunluğunun oyuyla gelmiş iktidarlar demokratik düzenin en önemli göstergesidir. Seçilmiş iktidarın, düşürülmesi ancak o iktidarı tercih eden seçmenin oyuyla olmalıdır. Halk için halka rağmen yola çıkmak ancak darbeci zihniyetin bir ironisi olabilir.
Periyodik olarak gerçekleştirilen darbeler, demokrasinin kurumsallaşmasının önündeki en önemli engeldir. Ülkemizde bu gece yapılan askeri darbe kalkışması Necip Milletimizin tercihinin hiçe sayılmasıdır ve ülkemizin geleceğini menfi yönde etkileyecek bir girişimdir. Ancak milletimiz bir yumruk halini alacak ve tüm olumsuzlukların üstesinden gelecektir.
Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlığını, birliğini, bütünlüğünü tehdit edecek her türlü oluşumu ve girişimi, Erzurum Tabipler Odası olarak şiddetle kınıyoruz.
Bu kalkışmanın failleri milletimizin vicdanında gereken cezaya çarptırılmıştır. Aynı zamanda Anayasal Hukuk Devleti gereği çerçevesinde hak ettikleri cezayı alacaklarından hiç şüphemiz yoktur.
Bu menfur hadise esnasında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.”