Doğu Anadolu Bölgesi’nin hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, uygun bakım ve şartlar sağlandığında hayvanlarda verimliliğin artacağını söyledi. Kaba yemin hayvancılık girdi maliyetinde önemli yer tuttuğuna işaret eden Demir, silaj yemin hayvanlarda et ve süt verimini artırdığını belirterek, “Et meselesi ot meselesidir” dedi.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilerek Aşkale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü emrine verilen Balyalama Silaj Makinesi’nin hizmete girmesi nedeniyle Tarla Günü yapıldı.
“Bölgede hayvancılığı geliştirmek istiyoruz”
Erzurum’un Aşkale İlçesi Kandilli Mahallesi’nde özel bir işletmeye ait tarlada ekilen tritikale yem bitkisinin Balyalama Silaj Makinesi’yle hasadının yapıldığı Tarla Günü’nde, ilk konuşmayı DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir yaptı. Konuşmasında, makine desteği vererek, alternatif kaliteli kaba yem ihtiyacının silaj yapılarak karşılanmış olmasından dolayı duyduğu sevinci dile getiren Başkan Demir, yem bitkisinin hayvancılıktaki önemine değindi.
Erzurum’un hayvancılık potansiyelinin yüksek oluşundan söz eden Başkan Demir, uygun bakım ve şartlar sağlandığında hayvanlarda verimliliğin artacağını belirterek, silaj makinası alımını bunun için desteklediklerini ifade etti. Üreticilere yenilikleri takip etmelerini ve alternatif yem arayışlarında olmalarını salık veren Başkan Demir, şunları kaydetti:
“DAP İdaresi olarak, bölgede hayvancılığı geliştirmek istiyoruz. Bu açıdan bakıldığında üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden birini de kaba yem oluşturuyor. Bu da yüzde 65-70’e tekabül etmekte. Kaliteli yem ne kadar ucuza mal edilirse hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerimizin kar oranı o kadar yüksek olur düşüncesinden hareketle, bu sektörü tarımsal makinalarla desteklememiz gerektiğini düşündük ve balya yaparak bunu daha sonra silaj yeme dönüştüren makinayı çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olduk. Hibe kapsamında makineye 80 bin euro destek sağladık. Bu makine hayvancılığın gelişmesinde önemli rol oynayacak. Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum”
Tritikale, alternatif yem bitkisi oluyor
Tarla günlerinin tarımla uğraşanlar için önemli olduğunu söyleyen Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, katılımcılara silajlık yem bitkileri konusunda bilgiler verdi.
Tritikale yem bitkisi ekiminin giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Akar, şunları söyledi:
“Et ve süt hayvancılığı yapan işletmelere hem rehberlik, hem danışmanlık yapmak gibi bir çalışma başlattık. Geçen yıl, ilk defa bu örnek işletmemize tritikale yem bitkisinin ekimini yaptırdık. Tritikale, buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan bir yem bitkisidir. Büyük işletmelerde hayvancılık için önemli girdi kaynağı olan kaba yemlerin işletmelerde maliyetin azaltılması için silaj gibi yeniliklerin uygulanması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Silaj hayvanlarda et ve süt verimini arttırır. Çünkü kaba yemler silo edilerek saklandığında kurutularak yığın yapılan kaba yemlere oranla daha az işgücüne gereksinim duyulmaktadır. Yeşil yemlerin bulunmadığı özellikle kış aylarında hayvanların su bakımından zengin yem ihtiyacı silaj ile karşılanmaktadır. Silaj aynı zamanda yapay kurutma yöntemi dışındaki diğer muhafaza yöntemlerine göre yemlerin fermantasyonu yoluyla saklanmasına imkân sağlar. Kaba yemdeki besin maddesi kaybını önler. Bu işletme ildeki önder işletmelerden bir tanesidir. İşletmemizde yeniliklere açık ve bilinçli çiftçilik yapılmaktadır. Erzurum’da ilk kez tritikale silajı yaparak bir yeniliğe de önderlik yapmış olduk”
Akar, konuşmasında, bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve verimliliğin artırılması için çeşitli projelere destek sağlayan DAP İdaresi’ne de ayrıca teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ardından hibe edilen makinayla silajlık tritikalenin hasadı yapıldı.
Tarla gününe, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Aşkale Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Aşkale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Arifoğulları, Şube Müdürleri, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri, Erzurum Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç.Dr. Bülent Polat, DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Gül Yıldız, İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı, Erzurum Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman ve ERPALAN Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Büçge ile çiftçiler katıldı.