AK Parti Erzurum Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı, 23 yıl önce Çat’ın Yavi Köyünde PKK’lı teröristler tarafından şehit edilenleri rahmetle anarak bir mesaj yayımladı.
Çat’ın Yavi Köyünde 25 Ekim 1993 günü PKK’lı teröristler tarafından gerçekleştirilen katliamı yayımladığı mesajla kınayan AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı "Yavi Katliamı, Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi Beldesinde PKK’nın düzenlediği katliamlardan biridir. Yaşanan olayda, asker kıyafeti giymiş PKK’lı teröristler tarafından kahvede toplanmış insanlara yaylım ateşi açılmış, olay yerinde 32 kişi şehit olmuş, 50 kişi de gazi olmuştur. Bundan 23 yıl önce Erzurum’a bağlı Yavi Beldesinde meydana gelen bu olayın oluşuna dair kamuoyuna yansıyan değişik görüşlerin, yaşanan bu vahim sonuç ve yaşamın kutsallığı karşısında hiç bir önemi ve hükmü yoktur. Hiçbir gerekçenin meşrulaştıramayacağı bu ve benzeri katliamları ve müsebbiplerini kınıyor, yaşamını yitirenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, geride kalanlarına sabırlar diliyorum." dedi.
Terör saldırılarının yıllardır ülkemize büyük zarar verdiğini ve bu saldırılarda birçok sivilin hayatını kaybettiğini belirten Ilıcalı, 15 Temmuz sürecine vurgu yaparak "Dış güçlerden aldıkları destek ile ülkemizi bölmek, milletimizi birbirine düşürmek, halkı ürkütmek ve korkutmak yoluyla kaos ortamı yaratmak için eylemlerini gerçekleştiren bu terör odakları, benzer oyunlarını günümüzde de oynamakta ve halen masum insanlarımızın canını yakmaya devam etmektedir. Ülkemizin başına bela olan bu terör örgütleri nedeniyle çok sayıda sivil can kayıplarının yanı sıra büyük trajediler yaşanmıştır. Terör örgütleri eliyle bu zalimce emellerine ulaşmak isteyen şer odakları, gerçekleştirdiği silahlı terör faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal ayrışmaları derinleştirmeye çalışmakta, toplumu belirli bir yönde taraf olmaya zorlanmaktadır. Başta Irak ve Suriye olmak üzere, bölgemizde yaşanan etnik ve siyasi kutuplaşmaya dayalı iç savaş halini Ülkemize de aktarmaya çalışan bu güçler, insan hayatı olmak üzere tüm insani değerleri yok saymakta, amaçlarına ulaşmak uğruna her türlü kötülüğü mubah saymaktadır. En son 15 Temmuz sürecinde benzer girişimde bulunan bu odaklar, 241 vatandaşımızın şehit olmasına ve birçok vatandaşımızın gazi olmasına neden olmuş; geçmişte emsali görülmemiş bir hiddet ile kendi vatandaşlarının üzerine bomba atacak kadar ileri gitmişlerdir. Milletimizde var olan bu iman, birlik ve beraberlik ruhu oldukça, Ülkemizin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya çalışan bu şer odakları asla kötü emellerine ulaşamayacaklardır. Ülkemizin neresinde olursa olsun, bizim huzurumuzu bozmaya terör örgütlerinin değil hiçbir devletin dahi gücü yetmeyecektir. Bu güne kadar birçok masumun canını yakan bu hainler inanıyorum ki bir gün kendi kanlarıyla boğulacaklardır. Toplum olarak, millet olarak bizlere düşen en büyük sorumluluk ise bu süreçlerde yaşanan katliamlar üzerinden karşıtlık üretmemek, acılarımızı yarıştırarak değil paylaşarak dinimiz İslam’ın ve tarihsel kültürümüzün gereği olan ahlaki değerlerimize uygun davranış biçimleri sergilemektir. Bayrağımızın daima göklerde dalgalanması, minarelerde okunan ezanlarımızın susmaması için birlik ve beraberlik ruhu ile hareket etmeli, oynanan bu oyunlara asla gelmemeliyiz. Geçmişte çok büyük bedeller ödeyerek kazandığımız ve üzerinde huzur ve güvenle yaşadığımız bu güzel vatanımızda gerekirse bundan sonra da bedel ödeyeceğiz. Bu hainler emellerine asla ulaşamayacaklar, milletimizin birliğini, beraberliğini ve kardeşliğini asla bozmayacaklardır.
Bu münasebetle, Ülkemizin refahı, milletimizin birlik ve beraberliği için geçmişten bugüne kadar geçen sürede hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum." cümlelerinin altını çizdi.