Erzurum’da 181 yıldan bu yana hizmet veren ve 15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredilmesi kararı doğrultusunda devlet hastanesi olan Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi hizmete açıldı.
Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesinin ardından Erzurum’da 181 yıldır hizmet veren ve Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi ismine kavuşan hastane hizmete başladı. Hastanenin hizmete açılışıyla ilgili basını bilgilendiren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, 150 yataklı hastanenin vatandaşa hizmet vereceğini belirterek, “Mareşal Çakmak Asker Hastanesi, Devlet Hastanesi olarak Sağlık Bakanlığı’nın kullanımın geçti. İçindeki hekim ve diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte geçti ancak hem Milli Savunma Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı arasında yapılan görüşmelerde hizmetine ihtiyaç duyulan personelin bir kısmı Milli Savunma Bakanlığı’nda kaldı. Şu haliyle burası 150 yataklı bir genel hastane olarak fonksiyon görecek. Hastanenin muhtelif yerlerinde askeri hastane olması hasebiyle güçlü kılınan yerleri var bunlardan da sonuna kadar faydalanmaya çalışacağız” dedi.
“Askeri hastanelerin kapatılması olarak yorumlama doğru değil”
Devredilmelerin askeri hastanelerin kapatılması olarak yorumlanmasının doğru olmadığının altını çizen Erdoğan, “Bunu askeri hastanelerin kapatılması olarak yorumlamamak lazım aksine askeri hastaneler ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinin bir güç birliği, birlikteliği olarak düşünmek çok daha doğru olur. 669 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile beraber Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi olarak Erzurum’daki vatandaşlarımızın hizmetine sunulan güzel bir mekandır. İlk devraldığımızda burada 22 tane uzman, 163 personelimiz vardı. Ancak daha sonra bakanlıklar arasındaki görüşmeyle hekim sayımız 12’ye düştü. Ama zaten diğer branşlarda hastanelerden tedarik ediyoruz” diye konuştu.
Gizlilik ve güvenlik kuralları devam edecek
Gizlilik ve güvenlik kurallarının devam edeceğini vurgulayan Fazlı Erdoğan, “Askeri hastanelerin rolleri içerisinde güvenlik ve gizlilik gibi temel iki kural vardır. Devraldıktan sonra da bu rollerine yani asker alma işlemleri, askeri yeterlilik belgesi, sağlık kurulu ile ilgili rutin kontroller bu hastanemizde yapılmaya devam edecek. Çünkü buradaki arkadaşlarımı bu konuda ciddi bir tecrübeye sahipler” şeklinde konuştu.
Hizmet almak isteyen vatandaşların randevu alarak gelmesinin daha verimli olacağını belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Fazlı Erdoğan, “182’den randevu alarak gelmelerini istiyoruz. Zaten çok fazla hastamız yok ama hem hekimlerimiz hem de hastalarımız kendilerinin belirlediği saatlerde muayene olurlarsa vakit kaybı engellenmiş olur. Böylelikle hekimlerimiz de nitelikli ve verimli bir zaman geçirmiş olurlar” dedi.