Kurmay subay olarak yurt içinde ve yurt dışında değişik birlik ve kurumlarda görev yaptıktan sonra kurmay albay olarak emekli olan Türkiye’nin yanı sıra dünya dağcıları tarafından da tanınan Nejat Akıncı, Türkiye Dağcılık Federasyon Başkanlığı’na talip olduğunu açıkladı.
Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Nejat Akıncı, Türkiye Dağcılık Federasyonu ile ilişkilerinin başlamasının Erzurum’da 1996 yılında gerçekleştiğini belirterek, “1996 yılında bir çığ felaketi yaşandı ve altı çocuk çığın altında kaldı. Bunun üzerine çığa karşı eğitim maksadıyla İtalya’dan uzmanlar geldi. Onlara tercümanlık yapmak için beni çağırdılar. Tercümanlık esnasında dağcılık camiasıyla da ilk temasım başlamış oldu.” dedi.
Türkiye’de dağcılığın önemli sporların başında geldiğini ifade eden Akıncı, “Türkiye’nin dağcılık potansiyeli çok büyük. Gideceğimiz çok yol var. Dağcılık turizmi açısından çok büyük potansiyelimiz var ama bunları düzgün, verimli kullanılabilir ve sürdürülebilir hale getirmemiz lazım. Bireysel başarılar hep olur ama uzun süreli değildir. Bugün Tunç Fındık ve başarılarıyla mutlu oluyoruz ama yarın Tunç Fındık giderse ne yapacağız. Bize yeni Tunç Fındık’lar lazım. Bazı şeylerin de eksik kaldığını görerek daha hızlı gitmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunlarda, Erzurum’da olduğu gibi geniş vizyonlu bir destekle kısa zamanda yol alabileceğimizi ümit ediyorum. Gençlerimiz çok kıymetli ve yetenekli ama bunlara yol göstermek ve daha iyi yerlere getirmek içinde zayıf kaldıkları noktalarda destek vermek lazım.”
Ülkedeki dağcılık potansiyelinin iyi değerlendirilmesi konusunda eksiklerin olduğunu dile getiren Akıncı, şunları kaydetti: "Gideceğimiz çok yol var. Otobanda traktörle gidiyor gibiyiz. Dağcılık turizmi açısından çok büyük potansiyelimiz var ama bunları düzgün, verimli kullanılabilir ve sürdürülebilir hale getirmemiz lazım. Yurtdışında bana hep ’ Ağrı Dağı’na nasıl çıkabiliriz?’ diye soruyorlar. Sanki Ağrı Dağı’ndan başka bir dağ yokmuş gibi hep buraya odaklanmışlar. Bizim Kaçkarlar, Aladağlar, Toroslar, Ege’de ve ülkenin her tarafında birçok dağımız var. Kayak yapılıyor dediğimizde ’Kayak mı yapılıyor’ gibi bir takım yanlış algılar var. Bunları değiştirmek için etkinliklerle tanıtım yapmamız gerekiyor." diye konuştu.
Türkiye Dağcılık Federasyon Başkanlığı’na talip olduğunu belirten Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Nejat Akıncı, “1961, Edremit doğumluyum. Kurmay subay olarak yurt içinde ve yurt dışında değişik birlik ve kurumlarda görev yaptım. Kurmay albay olarak emekli olduktan sonra İngiltere, Malta ve Norveç’te risk analizi ve doğa ve macera spor turizmi alanında çalıştım. Halen turizm sektöründe çalışmalarıma devam ediyorum. Bu kapsamda 80’den fazla ülkeyi gezme, tanıma fırsatım oldu. Halen yamaç paraşütü, kayak, windsurf, yelken, dağ kayağı ve dağcılık gibi sporları aktif olarak yapıyorum. 1985’te Foça Dağ Komando, 1988’de Eğirdir Komando Ihtisas, 1989’da ABD’de Ranger ve Hava indirme gibi meslek kurslarına katıldım. Dağcılıkla ilgim hep vardı. Bir dağlar ülkesi olan Türkiye’yi Dünya dağcılığına uluslararası organizasyonlarla tanıtmak için her şey hazır. Bu amaçla adayım. Türkiye Dağcılık Federasyon Başkanlığı’na talibim.” dedi.