AK Parti’de İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yapılacak genel kurul öncesi genel başkanlık ve başbakanlık için isminin geçmesi Erzurum’da da büyük bir heyecan ve sevinçle karşılandı.
Kardelen TV’de Duygu Şahin’in hazırlayıp sunduğu Objektif programına konuk olan İHA Bölge Müdürü Ayhan Türkez ve Gazeteci yazar Esat Bindesen, Türkiye gündemini değerlendirdi.
AK Parti’de yaşanan genel kurul süreci ve Başbakan adaylarının değerlendirildiği programda Türkez ve Bindesen, Efkan Ala’nın isminin Başbakan adayları arasında anılmasının Türkiye ve Erzurum için büyük bir şans olacağını söylediler.
İHA Bölge Müdürü Ayhan Türkez, programda yaptığı değerlendirmede, “Davutoğlu’nu kritize etmenin, “Nerede hata yaptı, uyuşmazlık noktaları nelerdi?” benzeri sorulara cevap arayan analizler yapmanın bir faydası yok. Şimdi çok yakın bir zamanda AK Parti’ye bir başka isim başkanlık etmeye başlayacak ve o isim Başbakan olarak atanacak. Yeni Başbakan’ın kanaatimce en önemli önceliği
Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi olacaktır” diye konuştu.
AK Parti’nin çizdiği rotada aynı kararlılıkla yürüyeceğini, şahıslar değişse de, ilkelerin korunacağını anlatan Türkez, “Yeni anayasa ve başkanlık” yeni sürecin de önceliği olacak gibi görünüyor. Terörle mücadele hassasiyeti, sonuna kadar sürecek. Paralel Yapı’yla mücadele kararlılıkla yürütülecek. 2023 hedeflerine ulaşmak için frene basılmadan yol alınacak. AK Parti’nin, millete verdiği sözlerin tamamı yerine getirilecek. Reformcu ve yenilikçi anlayış aynen korunacak. AK Parti’nin daha önce sunduğu iki anayasa teklifi üzerinde son rötuşlar yapılarak konunun Meclis’e gelmesi sağlanacak. Meclis’te 367 oy gerektiğinden, AK Parti’nin Meclis Başkanı dışındaki 316 oyu tek başına anayasayı değiştirmeye veya referanduma götürmeye yetmiyor. Düzenlemeyi referanduma götürmek için 330-367 aralığında oya ulaşmak için de muhalefet partilerinin desteğine ihtiyaç bulunuyor.
AK Parti’deki komisyonun, hazırlıkları tamamlayarak “başkanlık” odaklı anayasa teklifini haziranda Meclis’e sunması bekleniyor. Siyasi partiler teklife katkı sağlamaz ve anayasa değişikliğinin önünde durursa, millete gidilmesi de büyük olasılık” diye konuştu.
Türkez, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Başbakanlık için isminin geçmesi konusunda ise “Sayın Ala’nın özellikle terörle mücadele noktasında yaptığı çalışmalar inkar edilemez, Paralel yapıyla mücadelesi asla göz ardı edilemez. Bir taraftan PKK ile mücadele edilirken diğer taraftan DAİŞ ile çok önemli mücadele ortaya konuldu. Ala’nın Başbakanlığının Türkiye için büyük bir kazanım olacağı mutlak ortadadır. Sayın Ala’nın başbakanlığı bir Erzurumlu olarak belki duygusal olarak yaklaşabiliriz ama Türkiye’de son yıllarda yaptıklarının göz önüne alınması halinde de çok yararlı olacağı net bir gerçektir” dedi.
Türkez, parti yönetiminde ve kabinede yapılacak değişikliklerde ise Erzurum milletvekillerinin de görev almasının Erzurum ve bölge için önemli olacağına işaret etti.
Gazeteci Yazar Esat Bindesen ise Ala’nın isminin de Başbakan adayları arasında anılmasının gurur verici olduğunu belirterek, “Sayın Efkan Ala’nın Valilik dönemi, Başbakanlık müsteşarlığı dönemi ve İçişleri bakanlığı döneminde yaptığı çalışmalar Başbakanlık konusunda da başarılı olacağına dair önemli işaretler ortaya koymaktadır. Ala’nın başbakanlığı Erzurum ve Türkiye için büyük kazanç olacaktır.” diye konuştu.
Türkiye’de Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki ilişkilerin geçmiş yıllarda olduğu gibi zaman zaman gerilebileceğine işaret eden Bindesen, “Bu işin en doğru çözümü Başkanlık sistemine geçilmesidir. Yeni anayasa ile bunun önü açılabilir” diye konuştu.