Uzman Psikolog Naciye Tokaç, psikolojik sorunların zamana bırakılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Psikoterapist/Aile Çift Ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, "Zaman her şeyi halleder mi? Birçok kişi psikolojik sorunlar yaşadığında sorunlarının zamanla geçeceğini düşünür. Çoğunlukla çevresi de kendisine üzülmemesini, boşvermesi gerektiğini ve zamanla geçeceğini söyler. İnsanın yaşadığı sorunların bıraktığı acılar, üzüntüler, travmalar sadece zamanla geçer mi? Zaman her şeyi çözer, şu beklemek olmasa gibi şarkı sözlerinden de anlaşılacağı gibi, neredeyse herkes tüm sorunların çözümünün zamanla olduğuna inanır. Zaman her şeyin çözümünü oluşturur mu? Ya da zamanla çözülen şey aslında sorunlarla yaşamaya alışmak mıdır? İnsanlar herhangi bir konuda sorun yaşadığında ilk tepkileri genellikle oldukça travmatik, şaşırtıcı ve zorlayıcıdır. Yaşanan durumların önem derecesine göre kişinin yaşadığı ilk tepkinin yoğunluğu değişkenlik gösterir. İlk tepkiler genellikle yaşanan durumun büyüklüğüne göre oldukça zorlayıcı olabilir ancak zaman geçtikçe kişinin hissettiği duygular değişiklik gösterir ve yavaş yavaş kişi sakinleşmeye başlar. Kişinin duygularındaki bu değişimi zaman nasıl sağlar?" dedi.
Zamanla geçen şey kendiliğinden oluşan bir şey olmayıp, aslında beyinde gerçekleşen bir dizi işlemden ibaret olduğunu kaydeden Tokaç, "Herhangi bir olumsuz olay yaşadıktan sonra duygularınız oldukça yoğun olmakla birlikte olayın gerçekleştiği günün sonunda uyku sırasında, yaşanan olaylar zihinde bazı işlemlerden geçer. Çoğu kişi yaşadığı olumsuz olaylar ardından tüm gece olayla ilgili rüyalar gördüğünden bahseder. Aslında bu, yaşanan olayla ilgili uykunun REM (Hızlı Göz Hareketleri) evresindeyken görülen rüyaları anlatmaktadır. Kişinin zihni, gündüz yaşadığı olumsuz olayları gece uykusunun REM evresinde rüyaları yoluyla işlemden geçirmektedir. İşte bu şekilde üst üste veya aralıklarla devam eden zihin işlevi sonrasında kişinin yaşadığı rahatsız edici olayların etkisi azalmaktadır" ifadelerini kullandı.
Olumsuz olayların üzerinden zaman geçince etkisinin azaldığının doğru olduğunu ancak ortadan kalktığı veya çözüm üretildiği anlamına gelmediğini ifade eden Tokaç, "Olumsuz olayların etkisini tümden ortadan kaldırabilmek ve çözüm üretebilmek için zamanın geçmesi kendi başına yeterli değildir. Birçok olumsuz olay kişinin baş edemeyeceği büyüklükte olabilir ki; böyle bir durumda profesyonel destek alarak çözüm yollarını öğrenmek ve deneyimlemek doğru olacaktır" şeklinde konuştu.