Atatürk Üniversitesi’nin güçlü rektör adaylarından Ziraat Fakültesi Dekanı ve Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhlis Macit, Atatürk Üniversitesi’nin ortak akıl, hakkaniyet, liyakat, özgür düşünce, akademik gelişme ve şeffaf yönetim ilkeleri doğrultusunda yönetilmesi halinde üretilecek bilimsel değer ve paylaşımlarla yerelde ve dünyada daha güçlü bir üniversite haline gelebileceğini belirtti.
www.muhlismacit.com sitesinde rektör adaylığıyla ilgili seçim bildirgesini yayınlayan Prof. Dr. Muhlis Macit’in özgünlüğü bakımından dikkat çeken adaylık misyonu şöyle “Güçlü akademik altyapısı ve iki yüz bini aşan öğrenci sayısıyla ülkemizin önde gelen kurumlarından biri olan Atatürk Üniversitesi’nin, bilimsel düşünceyi benimseyen, araştıran, sorgulayan, üreten, akla ve bilime güvenen; milli bilince, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip; insan hakları ve hukuka saygılı, yenilikçi bireyler yetiştirerek eğitim, AR-GE ve bilimsel etkinlikler aracılığıyla yöremizin, bölgemizin ve ülkemizin teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesi için etkin bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.”
“ŞEFFAF VE KATILIMCI BİR YÖNETİM”
Seçim bildirgesinde idari görevlendirmelerde liyakatin esas alınması konusunda hassasiyetini dile getiren Prof. Dr. Muhlis Macit, şeffaf ve katılımcı bir yönetim, yönetimde bilim kadınlarının temsil oranın artırılması, Atatürk Üniversitesi’nin ortak akıl yoluyla ilkeli kararlar alabilen kurumsal olgunluğa ulaşmış bir yapıya kavuşturulması konularını öncelikli hedefleri arasında gösterdi.
Macit akademik personele ilişkin hedef ve politikalarının başında; öğretim elemanlarının akademik başarılarını teşvik edecek birçok yeni düzenleme ve alt yapıların oluşturulması, yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi, yurt dışı lisansüstü ve post doktora faaliyetlerinin yürütülmesi için koordinasyon merkezinin kurulması konularının yer aldığını ifade etti.
Öğrencilerin gelecek kaygısını çok iyi anladığını belirten Macit, Kariyer Merkezinin aktif hale getirilmesi suretiyle öğrencilerin mezun olmadan önce iş dünyasıyla temasının sağlanması, yurtdışı prestijli üniversitelerle çift diploma ve ortak diploma programlarının geliştirilmesi, yurtiçi ve yurtdışı öğrenci değişim programlarının daha etkin hale getirilmesi hususunda çalışmalar yürütüleceğini sözlerine ekledi.
Eğitim programlarının bilim ve teknolojideki gelişmeler dikkate alınarak AB ve uluslararası normlara uygun hale getirilmesinin önemine vurgu yapan Macit bu kapsamda; ölçme ve değerlendirme sistemlerinin eğitim birimlerinin tercihine bırakılması, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin daha etkin yürütülebilmesi için birimlerin akademik kadro ihtiyaçlarının giderilmesi, öğrencilerin yararlanabilecekleri çağdaş, teknolojik araç ve gereçlerin temin edilmesi gibi konuların amaçları arasında yer aldığını belirtti.
ARAŞTIRMA - GELİŞTİRME FAALİYETLERİ DESTEKLENMELİ
Prof. Dr. Muhlis Macit; bilimsel düşünceyi benimseyen, araştıran, sorgulayan, üreten, akla ve bilime güvenen bir ortamın Araştırma - Geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi ile mümkün olabileceğini belirterek, Laboratuvarlarda, rutin analizler ve projelendirilmemiş çalışmalarda kullanılan sarf malzemenin temini için merkezi bir birim kurulması, bilim dallarının kendi öz niteliklerini dikkate alarak adil bir destek programının geliştirilmesi, Jeopolitik ve Jeostratejik konumunun sağladığı avantajı daha etkin kullanmak amacıyla Stratejik Araştırmalar Merkezinin aktif hale getirilmesi, Türkiyat Araştırmaları ve Güzel Sanatlar Enstitülerinin lisansüstü eğitim ve öğretim imkânlarının geliştirilmesi, Araştırma Merkezlerinin, disiplinlerarası çalışmaların koordinesinde etkili bir yapıya kavuşturulması gibi pek çok konu ile ilgili politikalar geliştirdiğini ifade etti.
Bunların yanında Prof. Dr. Muhlis Macit’in; Genetik, Biyoteknoloji, Nanoteknoloji, Uzay Bilimleri gibi yeni araştırma alanlarına yönelik alt yapı ve insan kaynaklarına yatırım yapılması; Teknokent bünyesinde yerel sorunların çözümünü de kapsayacak şekilde bir yazılım platformunun geliştirilmesi gibi fiziki alt yapıya ilişkin ve mevcut sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal tesislerin kapasiteleri artırılması, kampüs master planı hazırlanarak kampüs içi yapılaşmada yeni binalar inşa edilirken çevre hassasiyetinden ödün vermeden, insan odaklı ve estetik bir mimari anlayışının benimsenmesi, üniversite-iş dünyası işbirliğinin artırılarak ortak projelerin desteklenmesi gibi sosyal faydanın artırılmasına yönelik birçok hedef ve politikası bulunuyor.
YERELDE GÜÇLÜ, DÜNYAYA AÇIK BIR ÜNİVERSİTE…
Prof. Dr. Muhlis Macit, seçim bildirgesinde hedeflerinin bilimsel değer üretmek ve paylaşmak, akademik üretkenliği ödüllendirme, inovatif ve proaktif AR-GE, yerelde güçlü, dünyaya açık bir üniversite, bilginin, iyinin ve güzelin temsilcisi olma, görev ve yetkinin dengeli, kaynakların adil dağılımı, demokratik ve katılımcı bir yönetim anlayışı olduğunu da belirtmiştir.
PROF. DR. MUHLİS MACİT KİMDİR?
Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Özdere Köyü’nde doğdu (1960). İlköğrenimini köyünde, orta öğrenimini Erzurum’da tamamladı.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nü bitirdi (1988). Mezun olduğu bölümde, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalında akademik hayata başladı. 1991 yılında yüksek lisansını, 1994 yılında doktorasını tamamladı. Doktora sonrası Hollanda’da Barneveld College’de katıldığı iki diploma programını başarıyla bitirdi (1994-1995). 1996 yılında yardımcı doçent, 2002’de doçent oldu. 2007 yılında profesörlüğe yükseltildi. Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 16.11.2012 tarihinden itibaren Ziraat Fakültesi dekanıdır.
Alanıyla ilgili yurt dışı ve yurt içindeki bilimsel yayınların yanı sıra BAP ve TÜBİTAK projeleri yaptı ve sonuçlandırdı.