Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Dr.Savaş Eğilmez, Türkiye’nin resmî istihbarat örgütü, Millî İstihbarat Teşkilâtı yani yaygın bilindik şekliyle MİT’nın amacının Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine ve millî gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı muhtemel tehditleri önlemek olduğunu ifade ederek, “MİT özellikle coğrafi konumu itibariyle başta FBI olmak üzere diğer yabancı istihbarat teşkilatlına göre çok daha zor bir görevi icra etmektedir.” dedi.
“Federal Soruşturma Bürosu” yani yaygın bilindik şekliyle FBI, ABD Adalet Bakanlığı sorumluluğu altında çalışan kolluk kuvveti organizasyonu olduğunu ifade eden Dr.Savaş Eğilmez, “FBI terörle mücadele, karşı casusluk ve suç araştırma organizasyonu olmakla beraber tam 200 kategoriden fazla suç üstünde yargılama yetkisi vardır. Kısaca çok iyi organize olmuş güvenlik teşkilatıdır. Temel felsefesi özellikle terör saldırılarını başlamadan bitirmektir. Ama FBI bile kendi gibi birçok teşkilattan aldığı desteğe, kullandığı yüksek teknolojiye rağmen birçok saldırıyı önleyememiştir. Nitekim son olarak Orlando’da gerçekleştirilen terörist eylemde de 49 sivil hayatını kaybetti. Üst düzey emekli bir FBI yetkilisi, bu teşkilatın en güçlü yanının para, eleman ya da teknoloji olmadığını, bütün bu unsurların önünde Amerikan kamuoyundan aldıkları güçlü destek olduğunu ifade etmiştir.” diye konuştu.
Dr.Savaş Eğilmez, FBI, bugün özellikle terörizmle mücadelede, Amerikan basınından, sivil toplum örgütlerinden ve dolayısıyla kamuoyundan çok ciddi bir destek aldığını kaydederek, “Örneğin geçtiğimiz günlerde dünyanın en güçlü şirketlerinden Apple şirketi ile FBI arasında bir kriz yaşandı. FBI, Apple’dan San Bernardino kentinde düzenlenen terör saldırısının zanlılarından birine ait telefonun şifresinin kırılması ile ilgili yardım istemiş, bu talebe Apple yöneticileri çok da sıcak bakmamışlar ve sonuçta bu durum mahkemeye taşınmıştı. Yapılan kamuoyu araştırmalarında Amerikan kamuoyunun büyük bir kısmının Apple şirketini haksız bulduğu ortaya çıkmıştır.” dedi.
Türkiye’nin resmi istihbarat örgütü, MİT’in de amacının Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine ve millî gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı muhtemel tehditleri önlemek olduğunu belirten Dr.Savaş Eğilmez, şöyle konuştu:
“MİT özellikle coğrafi konumu itibariyle başta FBI olmak üzere diğer yabancı istihbarat teşkilatlına göre çok daha zor bir görevi icra etmektedir. Sorunlu bir coğrafyanın tam merkezinde, milyonlarca mültecinin yaşadığı, birden fazla çok ciddi tehditlerin gezindiği, nerdeyse bilinen tüm terör örgütlerinin ve küresel güçlerin hedefinde olan bir ülkede görev yapmaya çalışan bu kurumun en büyük destekçisi hiç şüphesiz resmi ve sivil tüm kurumlarıyla bütün Türkiye olmalıdır. Ama yazık ki ülkemizde bazı paralel ve taşeron gruplar, sahip oldukları basın yayın gücüyle her fırsatta istihbarat teşkilatımızı yıpratmak ve itibarını zedelemek amacıyla faaliyet gösteriyorlar. Terörle mücadele sadece MİT’in ya da diğer güvenlik güçlerinin görevi değildir. Terörle mücadele, bu ülkede yaşayan her bireyin, her kurumun görevidir. Güvenlik güçlerimiz, cansiparane bir şekilde eli kanlı teröristlerle mücadele ederken, bizler de siyasetçilerimizle, akademisyenlerimizle, medyamızla topyekün bu mücadelenin içinde olup, teröre çanak tutanlara ve ülkemizin geleceğini karatmaya çalışanlara karşı elimizden gelen tüm çabayı sarf etmemiz gerekiyor.”