Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülcan Çelik, yeni annelere bebek bakımı tüyoları hakkında bilgiler verdi.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece burunları ile nefes alıp verdiklerinden burun tıkanıklığının giderilmesinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Gülcan Çelik, “Bebeğinizin burnu tıkalı olduğu için beslenmesi ve uykusu bozulabilir. Serum fizyolojik damlalar güvenle kullanılabilir. Deniz suyu ürünlerinin kanıtlanmış ekstra yararı bulunmamaktadır. Burun damlası kullandıktan sonra aspiratör ile çekilmesi daha yararlı olur. Oda havasının nem düzeyinin yaklaşık P olması sağlanmalıdır; bunun için kalorifer kuruluğunun fazla olduğu kış aylarında oda nemlendiricileri kullanılabilir.” dedi.
Bebeklerin ilk 6 ay beslenme sonrası ağız kenarından eforsuz olarak, taşma şeklinde kusmasının doğal bir durum olduğunu ifade eden Dr. Gülcan Çelik, “Beslenme sonrası bebeğin gazının çıkartılmadan yatırılmaması ve hafif yukarı eğimli düz bir yatakta sırtüstü yatırılması ile sorun azaltılabilir. Bunun dışındaki tüm kusmalarda, özellikle de bebeğinizin kilo alımı yavaşsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Kundaklanan bebeklerde kalça çıkığı daha sık görülmektedir. Bebeğinizi Geceleri yanına girdiğinizde, onu ışığı yakarak uyandırmamak için, dışarıda bir gece lambasını açık bırakın veya odasında fotoselli gece lambası kullanın. Banyosunu akşam yatmadan önceki saatlere getirip, yatmadan önce hep aynı şarkı/ninniyi dinleterek bir uyuma rutini oluşturmaya çalışın.” diye konuştu.
Dr. Gülcan Çelik, ilk ay içinde emzik veya biberon kullanımının bebeğin memeden uzaklaşmasına neden olabileceğini belirterek, “Bu yüzden zorunlu olmadıkça ilk ay kullanılmamalıdır. 1.aydan sonra kullanılabilir. Emzik 1 yaşından sonra bırakılmalıdır, yoksa orta kulak iltihabı sıklığı artırmakta ve dişlerde şekil bozukluğu oluşabilmektedir. Yenidoğan bebeklerde hıçkırık çok sık görülür ve bir hastalık belirtisi olmaktan çok fırsatlardır. Bebeğinizin bulaşıcı hastalıklardan korunması için temiz tutulmaları şarttır. Mümkünse en az iki-üç günde bir banyo yaptırın. Her gün banyo büyükler kadar sıcak sevmezler. Saçlarını bebek sabunu ya da şampuanı ile gözlerine kaçmamasına sonra bebeğinizi kaldırın ve ılık bir havlu ile sarın. Tüm vücudu tamamen kurumadan önce nemlendirici sürünüz.” şeklinde konuştu.