Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAUM) Müdürü Doç. Dr. Zerrin Sungur Taşdemir, kadın sorunlarına yönelik eğitimler vermeyi düşündüklerini belirtti.

Anadolu Üniversitesi’nde 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten AKAUM, hem üniversite içinde hem de şehir genelinde kadın sorunlarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlılığı artırmak amacıyla projeler üretiyor. Merkeze gelen başvuruların en çok şiddet konusunda olduğunu belirten Doç. Dr. Taşdemir, kimi zaman ’flört şiddeti’ kimi zaman da akademi içerisinde ’psikolojik şiddet’ sorunlarının olabildiğini söyledi. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgi eksikliği olduğuna dikkat çeken AKAUM Müdürü Taşdemir, “Bu konuda öğrencilere, akademisyenlere ve personelimize yönelik eğitimler vermeyi planlıyoruz. Özellikle son dönemde gündemden düşmeyen ’çocuk istismarı’ konusunda tüm kademelerdeki personellerimize bu kapsamda atölye çalışmaları düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu sayede onlar da çocuklarına kendilerini nasıl koruyabileceklerini aktarabilsinler” şeklinde konuştu.

"Eğitim başkalarını istismar etmenin de önüne geçiyor"

Atölye tarzında düzenlenecek etkinliklerde eğitimi alanların aktif katılım sağlamaları sebebiyle daha verimli bir süreç geçirildiğini vurgulayan Taşdemir, “Örneğin ’çocuk istismarı’ konusunda tacizi önlemeye yönelik olarak çocuğun bedenini tanıması, mahrem alanlarını bilmesi, bunlara karşı yabancıların bir müdahalesi olduğunda tehditlere karşı nasıl cevap verebilir, kendisini nasıl koruyabilir sorularını cevaplıyoruz. Bu eğitim sadece istismardan korumakla kalmayıp, başkalarını istismar etmenin de önüne geçiyor. Yine üniversite bünyesinde Çocuk Üniversitesi ile ortak çalışmalarımız var” ifadelerinde bulundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eskişehir İl Eylem Planı 2017-2020 " kapsamındaki çalışmalarına da katıldıklarını söyleyen Taşdemir, sorumlu kurum olma bilinciyle eğitim ayağındaki sorunlarla ilgilendiklerini dile getirdi. Sungur, “Bu hususta bir eğitim-öğretim kurumu olarak belediyelerin veya kadın danışma merkezlerinin ortaya koyduğu eğitim materyallerinin standartlarının ortak olmasını ve ortak platformda buluşmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Nisan ayı etkinlikleri

Nisan ayında kendi alanında uzman birçok isimle etkinlik düzenlemeyi planladıklarını söyleyen Doç. Dr. Zerrin Sungur Taşdemir, 6 Nisan saat 14.00’te Anadolu Üniversitesi’nde Prof. Dr. Nurşen Adak’ı kadına yönelik şiddet konulu bir konferansla, 11 Nisan saat 14.00’te Gülseren Şenyüzlü’yü zaman yönetimi konulu bir eğitim semineri ile konuk edeceklerini ifade etti. Sungur ayrıca öğrencilerin aktif katılımının sağlanacağı sergi ve forum gibi etkinliklere de hazırlıklar yapıldığını aktardı.