Anadolu Üniversitesi, altyapı ve fiziki iyileştirme çalışmaları kapsamında yeni mekanları bünyesine katmaya devam ediyor. Modern görünümü ve donanımıyla ihtiyaçlara cevap verebilen bir yapıya kavuşan “sera binası” da bu mekanlardan biri. En büyük değişimin, yapısal olarak yaşandığı serada ayrıca ısıtma sisteminden otomatik sulama sistemine kadar pek çok iyileştirme de dikkat çekiyor. Önceleri “naylon sera” denilen yapıda hizmet veren sera, cam yapıdaki yeni binasıyla artık daha profesyonel şartlarda üretim gerçekleştiriyor. Sera binasının yanı sıra Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün inşa edilen yeni binası da personel için kullanım rahatlığı sağlıyor. İdari bina içerisinde çalışma alanlarının dışında, personelin ihtiyaçlarına uygun olarak soyunma odaları, duş alanları, dinlenme salonları ve sera malzemelerinin muhafaza edilebileceği depo alanları bulunuyor. Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, yeni sera binası ve gerçekleştirilen diğer fiziki iyileştirmeleri yerinde inceleyerek Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden bilgiler aldı.
“Yeni cam sera binamız, profesyonel koşullarda hizmet verecek”
Rektör Gündoğan, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Üniversitenin en yoğun çalışan birimlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, yenilenen sera binasıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Yılın her döneminde kampüslerimizin bakımı, park ve bahçelerimizdeki çiçeklerin yetiştirilmesi ve dikimi bu birimimizin sorumluluğunda. Kampüslerimizdeki çiçek ve bitkilerin büyük bölümü de kendi seralarımızda yetiştiriliyor. Ancak seralarımız yıllardır uygun olmayan koşullarda hizmet vermeye çalışıyordu. Dolayısıyla bu birimdeki personelimizin çalışma ortamı da maalesef üniversitemize yakışmıyordu. Yeni cam sera binamızla hem profesyonel koşullarda çiçek ve bitki üretimi yapılırken diğer taraftan da personelimizin daha insani koşullarda çalışmasını sağlamış olduk. Ben, üniversite personelimizin ve öğrencilerimizin motivasyonunu arttıran, rengarenk çiçekleriyle hepimize yaşama sevinci veren park ve bahçelerimizin bakımını sağlayan Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz’ün bütün çalışanlarına ve yeni sera binamızın yapımında emeği geçen Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımızın tüm personeline ayrı ayrı teşekkür ediyorum."
Sistemler artık merkezi ve otomatik
Üretim açısından büyük önem taşıyan ısıtma ve sulama ihtiyaçları artık merkezi ısıtma ve otomatik sulama sistemi getirilen sera sayesinde daha kolay ve verimli bir şekilde sağlanabilecek. Eski halinde sobaların kullanıldığı serada, bitkilerin üretiminde ve korunmasında pek çok problem yaşanırken, merkezi ısıtma sistemi sayesinde bu sorunların ortadan kalktığı görülüyor. Ayrıca, sobalardan kaynaklanan çevre kirliliğinin ortadan kalkması da yeni seranın sağladığı katkıların başında geliyor. Bunun yanında 7/24 sadece sobaların takibi için 7 personel serada görev alırken şu anda ise bu hizmet 1 personel sayesinde sağlanıyor. Diğer 6 personel ise bu sayede artık sahada daha aktif görev alabiliyor. Sistem aynı zamanda bu katkılarının yanında otomatik olması nedeniyle yangın riskini de ortadan kaldırıyor.
Yenilikler sayesinde yılda iki kez üretim yapılıyor
Bitki üretiminde ısı kadar sulamanın da önemli olduğu serada, bu sıkıntının otomatik sulama sistemi sayesinde ortadan kalktığı görülüyor. Önceleri elle sulama şeklinde üretimin yapıldığı serada, artık daha profesyonel ve kolay bir sistem olan otomatik sulama kullanılıyor. Bunun yanında serada bulunan otomasyon sistemi sayesinde havalandırma sistemi de ortamın şartlarına göre otomatik olarak kendisini ayarlayabiliyor. Daha önceleri yılda bir kez üretim yapılırken bütün bu değişiklikler sayesinde bu sene iki kez üretimin gerçekleştirildiği görülüyor. Önceki sera düzeninde kışlık dönemde üretim yapılamazken, yeni yapı sayesinde artık kışlık mevsimlik çiçek olarak menekşe üretimi de yapılabiliyor. Menekşe dışında; yeni gine, kadife, ateş, sardunya, kışlık soğan, vapur dumanı, papatya ve yıldız gibi farklı türlerdeki çiçeklerin üretimi de gerçekleştiriliyor.
Yılda 600 bin adet mevsimlik çiçek üretiliyor
Üretimi gerçekleştirilip araziye çıkarılan mevsimlik çiçekler sonrasında ise sulama, gübreleme, ilaçlama ve temizleme gibi işlemlere tabi tutuluyor. Mevsimlik çiçeklerin, yazlık ve kışlık olmak üzere yılda iki kez dikimi gerçekleştiriliyor. Bu çiçeklerin mevsim şartlarına göre toplama ve yeniden dikim işlemleri yapılıyor. Toplanan mevsimlik çiçeklerden çelik alınarak bir sonraki döneme hazır hale getirilmeleri ve korunmaları sağlanıyor. Bu yıl itibariyle yaz döneminde Anadolu Üniversitesi’nin çevre düzeni için 270 bin adet mevsimlik çiçek dikiminin gerçekleştirildiği görülüyor. Kış döneminde ise bu sayı 150 bin civarına düşüyor. Çelikten üretimler de dâhil edildiğinde bu rakam, 600 bin mevsimlik bitkiye ulaşıyor. Dikim gerçekleştirilen alanlara bakıldığında ise Yunus Emre ve İki Eylül Kampüsleri’nin yanı sıra Havacılık Parkı ve Porsuk Meslek Yüksekokulu’nun da bu yerlere dahil olduğu görülüyor.