Eskişehir Tepebaşı Kaymakamlığının başlatmış olduğu yardımlaşma yöntemi "askıda elbise"ye şehir halkı yoğun ilgi gösteriyor.
Eskişehir Tepebaşı İlçe Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı tarafından geçtiğimiz şubat ayı içerisinde başlatılan askıda elbise uygulaması ihtiyaç sahipleri ile hayırseverleri buluşturmaya devam ediyor. Sloganı “İhtiyacın yoksa as, ihtiyacın varsa al” olan yardımlaşma kampanyasına ilgi her geçen gün daha da artıyor. Bağışlamak istedikleri elbiseleri hiçbir aracı olmadan Yenibağlar Hal Camii’nin duvarında Tepebaşı Kaymakamlığının oluşturduğu alana asan veya bırakan hayırseverler ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak konusundaki sıkıntıyı kaymakamlığın bu uygulaması sayesinde aşmış durumda. Öte yandan bu uygulama zor durumda olan vatandaşların yardıma ulaşmasını daha kolay hale getiriyor. Durumunu belli etmekten çekinen vatandaşlar, bu sayede hiç çekinmeden bağışlanan elbiselere ulaşabiliyor.
“Bu kadarını öngörememiştik”
Uygulamayı düzenleyen vakfın müdür yardımcısı Tolga Gülmez, bu uygulamanın ismini iyilik ağacı olarak belirlediklerini ve bir ihtiyaçtan kaynaklandığını anlattı. Tepebaşı Kaymakamlığının sosyal market uygulamasıyla mağdur insanlara yardım yapıldığını ifade eden Gülmez, “Bu marketlerde kendilerine kart verdiğimiz mağdur aileler ihtiyaçlarına göre marketten alışverişlerini yapıyorlar yardım yoluyla ulaşan ürünleri bu markete koyamıyoruz. Eskişehirli vatandaşlarımız da sağ olsunlar yardımsever insanlar, bize eşyalarını getiriyorlardı bağışlamak için biz de bağışları ulaştıramayacağımızı söylüyorduk. Bunun önüne geçmek için bu tarz bir yöntemi uygun bulduk ve yardımsever insanları yönlendirdik. Başlangıçta aslında tedirgindik, insanların buraya getirdiklerini birisi bir gece toplar gider mi, diye düşünüyorduk. Hatta bu sebeple her açıdan kameraların görebileceği bir yer seçtik. Aldığımız bu tedbire bugüne kadar hiç gerek duyulmadı. Hatta insanımız oranın dağılmasına da izin vermiyor, sürekli topluyor ve oraya bırakacağı eşya konusunda da titiz davranıyor, kullanılamayacak durumdaki eşyaları bırakmıyor. Açıkçası biz orayı öylece yaptık bıraktık Eskişehir halkı sahip çıkıyor, benim sürekli yolumun üzerinde ve ben iyilik ağacının hiç boş kaldığını görmedim. Düzenlerken bu kadarını tahmin etmiyorduk” dedi.
Karşılaştıkları ilgiden çok memnun olduklarının altını çizen Gülmez, yeni alanlarda bunu devam ettirmek istediklerini belirtti. Konu hakkında Tepebaşı Camii’nde yeni bir ‘İyilik Ağacı’ oluşturmak üzere çalışmalarının sürdüğünü söyledi.