Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in sözlerine yanıt verdi.
Başkan Ataç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in 1/25 binlik planın kabul edilmesinin ardından “Bu fevkalade yanlış bir istek ve karardır. Çünkü buradaki sanayi bölgesi atıklarını Sarısu’ya verecek, oradan da sınayi ve çevreye zararlı tehlikeli atıkları şehrin girişinde Porsuk’a karışacaktır. Bu kararı Porsuk’u kurtaran bir belediye başkanı ve Türk aydını olarak entelektüel namusuma ve şehircilik anlayışıma sığdıramıyorum. Bu karar bu şehrin gelişmesini ipotek altına alacak bir ihanettir” sözlerine düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi. Sözlerine bir yanlışı düzeltmek için toplantı düzenlediğini ifade ederek başlayan Ataç, Büyükerşen’in dün geç saatlerde Twitter üzerinden yayınladığı mesajının kendilerini çok üzdüğünü dile getiri. Ataç, “Akşam biraz geç saatlerde Twitter’da Yılmaz Büyükerşen’in bir mesajı vardı. Böyle bir mesaj bizi çok üzdü. Bugüne kadar karşılaşmadığımız bir takım ithamlarla karşılaştık. Biz ihanet kavramını hiç bilmiyoruz ve hayatımızda hiç yaşamadık. Böyle bir kelimeyi Büyükşehir Belediye Başkanımız niye kullandı anlayamıyorum. Kusura bakmazsa bu kelimeyi aynen kendisine iade ediyorum. Bugün burada ben bir tartışmayı açacak, bir tartışmayı taşıyacak bir söylemde bulunmayacağım. Yıllardır tanıyorsunuz ben her zaman birleştirici, insanları bir araya getiren ve bugüne kadar kimseyle bir tartışma olmadan 1999’dan bu tarihe kadar geldik. Bunu da bir tartışma konusu olarak kabul etmiyorum. Çünkü bu bir plandır. Bir teknik konudur. Bir siyasi polemik değildir” dedi.
"Bir kentin geleceği için siyasi partilerin işbirliği yapması gerekir"
Mesajda, üstü örtülü AK Parti meclis üyeleriyle işbirliği iması olduğunu söyleyen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Ben bunu reddediyorum. Ama şunu da söylemek istiyorum, Hoca’nın metnindeki oy birliğiyle kabulu ancak AK Partililerin oylarıyla olabilir. Demek ki orada da bir işbirliği var anlamına geliyor. Bir kentin geleceği, menfaati ve vatandaşın mutluluğu için meclisteki tüm siyasi partilerin işbirliği yapma ihtiyacı vardır. Bunu kimse farklı algılamasın. Biz burada Tepebaşı’nın geleceğiyle ilgili bir işlemde müdahale ediyoruz veya taleplerimizi sunuyoruz. Eğer bir küçük sanayinin Tepebaşı Bölgesi’nde yer almasını bir ihanetle suçlanıyorsa biz bu suçu işleyeceğiz. Çünkü bu plan 2030’lara dayanan bir plan” ifadelerini kullandı.
"Ben oradaki esnafı Odunpazarı Bölgesi’ne göndermek istemem"
Baksan Sanayi Sitesi’nde 2004 öncesinde Büyükşehir’in bir kentse dönüşüm planı ilan ettiğini, ama açılan dava sonucunda kararın iptal edildiğini aktaran Ataç, sözlerine şöyle devam etti:
“Tekrar 2009’dan sonra bir daha kentsel dönüşümle ilgili meclis kararı aldı Büyükşehir plan yine iptal edildi. Demek ki burada bir takım hatalar yapılıyor. Bir takım zafiyetler var ki karşı taraf açtığında u davayı kazanabiliyor. Ama Baksan bugün Tepebaşı’nın çok önemli bir noktasında 600 dönüm üzerinde Bin 200 esnafın bulunduğu önemli bir nokta. Burada bin 200 esnafı veya ticarethaneleri düşünürseniz 10 bin nüfusa hitap eder. Ben oradaki esnafı Odunpazarı Bölgesi’ne göndermek istemem. Oradaki esnafımız da gitmekte istemez. Baksan kentlinin ve Tepebaşı halkının ihtiyaçlarını karşılıyor. Kentin ve bölgenin trafiğine de bu merkez kolaylık sağlayacaktır. Bütün esnaf gönderilmek isteniyor. Bir vatandaşın küçük bir işlemi olsa 20 kilometre yol mu gidecek? Bu trafiğe yük getirecek, egzozdan çıkan gaz salınımı gibi birçok anlamsız bölgeye ve Türkiye’ye zarar verecek. Biz diyoruz ki Tepebaşı’nın esnafı Tepebaşı’nda kalsın. Bölgemizde bunlara bir rezerv alanı hazırlayalım ve çalışmalarla 20 binlik plana bu koyulsun.”
“İhanet lafı hem beynimde hem de kalbimde kalacak”
Yaptıkları işte herhangi bir sıkıntı olmadığını ve kararın Meclisten de oybirliği ile geçtiğini sözlerine ekleyen Ataç, “Biz Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu konuda defalarca söylememize rağmen bizi dinlemedi ve şimdi de böyle bir mesajla bizi suçluyor. Biz bunu kabul etmeyiz. Bunu ben bir tartışma konusu diye yapmıyorum. Ben sevmiyorum böyle şeyleri ama bize büyük bir itham var. İhanetle suçlanıyoruz. Bunun da düzeltilmesini istiyoruz. Biz bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanımızın hep yanında olduk. Bugünden sonra da benim ona karşı bir saygısızlığım olmaz. Ama ihanet lafı beni çok üzdü. O da benim hem beynimde hem de kalbimde kalacak bir söz” diye konuştu.