Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “Cumhuriyete ve Demokrasiye sahip çıkıyoruz” şiarıyla Taksim Meydanı’nda düzenlediği “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”ne 100 binlerce vatandaş katıldı.
Ülkenin dört bir yanından vatandaşların akın ettiği ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne Eskişehir’den de yoğun katılım oldu. CHP Eskişehir İl Başkanlığı’nın çağrısını yaptığı miting için Eskişehir’den 30 otobüs kaldırıldı. Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen bin 500 kişi, buradan mitinge katılmak üzere İstanbul’a hareket etti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı, Tepebaşı, Mahmudiye ve Han belediyelerinin Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne verdiği destek ise dikkat çekti. Mitinge Eskişehir’den CHP’li Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt da katıldı.
Miting izlenimlerini aktaran Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, mitingi oldukça organize ve başarılı bulduğunu kaydetti. Başkan Kurt, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen, farklı görüşlerdeki yüz binlerce yurttaşımız aynı ortak noktada buluştu: ‘cumhuriyet ve demokrasi.’ Orada, o alanda geçmiş darbelerde zulüm yaşamış kitleler de vardı. Darbeleri kitaptan okumuş gençlerimiz de vardı. Hepsinin ortak görüşü bir daha darbelerin yaşanmaması oldu. Bu kitle oraya cumhuriyet, demokrasi, hukuk, laiklik, insan hakları ve Atatürk devrimlerini savunmak için gitti.
Ve orada bir manifesto ortaya çıktı. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı
konuşmada bu manifestonun 10 maddesini de tüm Türkiye ve dünyaya aktardı. Manifestonun temel evreninde insan hakları, özgürlük ve demokrasi vardı. Bu manifestoyu oradaki yüz binler ellerini kaldırarak onayladı. İnanıyorum ki tüm Türkiye’de bu manifesto için evet dedi” ifadelerini kullandı.