Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 78. yılında Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Anma töreni, 10 Kasım Perşembe günü saat 09.05’te Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından Anadolu Üniversitesi Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Saygı duruşunun ardından Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi (AKM) Opera ve Bale Salonu’nda devam eden anma törenine; Eskişehir Valisi Azmi Çelik, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Yusuf Özdemir, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, Tepebaşı Kaymakamı Salih Keser, Odunpazarı Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımları Prof. Dr. Adnan Özcan, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Prof. Dr. Aydın Aybar, Prof. Dr. Yücel Güney, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı ve Anadolu Üniversitesi Senato ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.
Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen törende Okutman Ebru Kemalbey Eren tarafından yönetilen Anadolu Üniversitesi Çok Sesli Gençlik Korosu tarafından İstiklal Marşı okundu. Ardından Şef Murat Sümer yönetiminde Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası tarafından klasik müzik dinletisi verildi.
Konserin ardından Havacılık ve Uzay Bilimleri Öğretim üyesi Doç. Dr. Ender Gerede, “Atatürk ve Havacılık” başlıklı bir konferans verdi. İlk motorlu uçuş, Atatürk’ün havacılıkla tanışması, Atatürk’ün havacılık vizyonu gibi başlıklar içeren konuşmasında Doç. Dr. Gerede, Atatürk’ün savaş yıllarından vefatına kadar havacılık ve milli bir hava harp sanayisi kurmak için yaptığı atılımları aktardı. Atatürk’ün havacılık konusundaki stratejik hedeflerinden de bahseden Gerede, Türkiye’de Atatürk ile birlikte havacılığa gönül vermiş ve önemli çalışmalara imza atmış, Vecihi Hürkuş, Şakir Zümre, Nuri Demirağ gibi dönemin önemli isimlerini andı. Kurulan önemli tesis, fabrika ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Gerede, Atatürk’ün havacılık konusundaki ileri görüşlülüğünün altını çizerek sözlerini noktaladı.