Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Doç.Dr. Güner Sümer, Türkiye’de çevre sorunlarının çözülmesi için; çevre kuruluşları, sanayiciler ve üniversiteler arasında iş birliğinin arttırılması gerektiğini söyledi.
Bilgilendirme ve bilinçlendirme işlevini üniversiteler ve eğitim kuruluşlarının yapmaları gerektiğini belirten Sümer, “Sanayiciler ve çevre kuruluşları da doğal çevrenin ve doğal hayatın korunması için çalışmalı ve mücadele etmelidirler. Çevre kirlilikleri arasında hava, su, toprak kirliliği, ormanların ve yeşil alanların azalması, tarihi kültürel varlıkların bozulması gelmektedir. Çevre ile ilgili olumsuzluklarda ilgililer uyarılmalı ve kamuoyu oluşturulmalıdır” dedi.
Çevre platformlarının da kurulmasını, yerel habibatlar düzenleyip çevre ile ilgili eylem planlarının oluşturulmasını isteyen Çevre Derneği Başkanı Güner Sümer şunları söyledi:
“Üniversitelerde çevre mühendisliği ve çevre teknisyenliği bölümlerinin sayısı arttırılmalıdır. Sanayiciler üretim kadar çevre konularına da önem vermelidir. Uygulamada çevre arıtma tesisleri kurulmalı ve ARGE çalışmalarına devletçe destek verilmelidir. Çevre ARGE politikaları çok önemli olup yeni çevre projeleri yapılmalıdır. Üniversitelerde çevre teknolojisi ve biriminin geliştirilmesi konusunda araştırma ve çalışmalar yapılmalıdır.”