Bir çok öğrencinin yıldızının bir türlü barışmadığı geometri, Trigon isimli zeka oyunu ile gelişiyor.

Eskişehir Atatürk caddesi üzerinde bulunan Zeka ve Akıl Oyunları Mağaza sahibi ve eğitimci Ali Arı, öğrencilerin geometrik zeka gelişimi, geometrinin hayatımızdaki yeri ve geometrik zekanın gelişimine büyük katkı sunan Trigon oyunu hakkında bilgi verdi. Geometrinin hayatın her bölümünde insanların karşısına çıktığını aktaran Arı, "Geometri, bir yüzey parçasını doğru olarak bölmek gereksinimi ile cisim ve biçimleri ölçüp sayısal ifade etme ihtiyacından doğmuştur. Bu yüzden geometri, her insanın hayatında var olan bir ihtiyaçtır. Bir boyacı boya yaparken, bir ressam resim yaparken, bir marangoz, bir mühendis gibi birçok meslek grubu geometriden yararlanır. Normal yaşamda bile kullandığımız birçok eşya geometrik şekillerden oluşur. Hatta bir anne çocuklarına yaptığı keki bölerken bile geometriden faydalanır. Daha çok örnek verebiliriz; ama demek istediğimiz şu, geometri, hayatımızın her yerindeyse ve bundan faydalanıyorsak, öğrencilerimiz geometriyi iyi bilmeli" dedi.

"Geometrik zeka gelişimi için büyük bir ihtiyacı karşılamış durumda"

Trigon oyununun geometrik zeka gelişimini büyük ölçüde karşıladığından bahseden Ali Arı, "Matematik öğretiminde ve sosyal yaşamda Geometri öğrencilerimize; eleştirel düşünmeyi, problem çözme yeteneği, parçaları farklı açılardan görme, hatalarından ders çıkarabilme, yön-konum becerisi, gibi birçok beceriyi kazanmasını sağlar. Ancak, ders ortamında çocuklar geometriyi büyük bir keyifle öğrenmiyor. Bunu geometri başarımızda rahatlıkla görebiliyoruz. Zeka ve Akıl Oyunları Mağazası olarak çocuklarımıza bu alanı keyifle öğretmek için ’Trigon’ oyunumuzu tavsiye ediyoruz. Matematik Öğretmeni İbrahim Halil Demir tarafından üretilen bu oyun, geometrik zeka gelişimi için büyük bir ihtiyacı karşılamış durumda" diye konuştu.

Trigon nasıl oynanıyor?

Oyunun nasıl oynandığı konusunda bilgiler veren Ali Arı, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Trigon, üçgenlerden oluşan bir oyun. Üç farklı düzeyde renkli şekillerin olduğu görev kitapçığından birini açıyoruz ve renkli şeklin üstünü üçgenlerle örtmeye çalışıyoruz. Şekiller kolaydan zora doğru ilerliyor. Şekillerin bir kısmı altı üçgenle kapanırken, bir kısmı on üçgenle, bir kısmı da on altı üçgenle kapanıyor. Bunun gibi toplam 143 görev şekli var. Öğrenciler üçgenlerle renkli bölmeyi kapatmaya çalışırken yoğun bir zihinsel efor harcıyor; ama hoş vakit geçirerek geometrinin büyüsüne kendisini kaptırıyor. Örneğin, iki üçgenden kare üretebildiklerini gördüklerinde, ürettikleri karenin simetrisiyle işlerini kolaylaştırdıklarında, bir parçayı döndürerek yolu açtıklarında, son parçanın yeri kendiliğinden ortaya çıktığında çocukların gözünde gördüğünüz tek şey var, başarmanın haklı gururu.Yaşamımızı ve matematiğin öğrenilmesine büyük katkısı olan geometrinin

öğrenilmesini kolaylaştıran ’Trigon’ oyununu, Atatürk Caddesi üzerindeki mağazamızdan temin edebilirsiniz."