Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bir çiftçinin arazisinde, dünyada ilk olduğu belirtilen anıza doğrudan ’Aspir’ ekimi yapıldı. Özel bir makine ile 3 ayrı yöntemle 9 deneme parseline ekilen stratejik yağ bitkisi aspirden yüksek verim alınması umuluyor.
Toprağın, nadasa bırakılmadan ve işlenmeden ekimi olarak bilinen ’anıza doğrudan ekim’, erozyonun önlenmesi, tarla trafiğinin azaltılması ve ekonomik avantajları gibi son yıllarda tercih edilen bir ekim türü olarak biliniyor. Bu amaçla yapılan özel makineler ile şimdiye kadar buğday, arpa, mısır gibi birçok ürünün ekiminin ardından, dünyada ilk defa Seyitgazi ilçesinde aspir bitkisi doğrudan ekim yöntemi ile toprakla buluşturuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşvik ve yüksek desteği ile ekimi yaygınlaştırılmaya çalışılan aspir, nadasa bırakılan kuru tarım yapılan alanlardan daha fazla yararlanma, ülkenin yağ ihtiyacını karşılaması ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacak biyodizel yakıt üretiminin arttırılması için önemseniyor.
BUĞDAYDAN İYİ VERİM ALINCA BU YIL DA ASPİR EKTİ
Çalışmalar, Seyitgazi İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün teknik desteği ile yürütülüyor. 2015 yılında Seyitgazi Şükranlı Mahallesi’nde anıza doğrudan buğday ekimi yapan ve yüksek verim alan Recep Kılıçaslan, bu yıl ilk defa aynı yöntemle tarlasına aspir ekti. Kılıçarslan, önceki yıl devletin yüzde 40 hibe desteği ile 23 bin 750 lira fiyatı olan makineyi 15 bin lira ödeyerek alıp ilk defa anıza doğrudan buğday ekip yaptığını ve yüksek verim aldığını anlatarak, “Nadas alanını işleyip yüksek maliyetle yüzde 90 verim alırken, doğrulan ekimle fazla masraf yapmadan yüzde 60 civarında verim aldım. Bu bizim için önemli bir kazanç, Bu yıl geçtiğimiz ekim ayında yine aynı şekilde ektiğim buğdaydan yüzde 80 verim alacağımı tahmin ediyorum. İlçe Tarım Müdürümüz Hüseyin Küçük, aynı yöntemle aspir ekmemizi önerdi. Kısa bir süre önce deneme amacıyla aspir ekimi yaptık. İlgililer, bu ürünün doğudan ekimle dünyada ilk defa bizim tarafımızdan yapıldığını belirttiler. Toplam 9 parsele, 3 ayrı bölüm olarak doğduran ekim, azaltılmış ekim, geleneksel ekim şeklinde yapıldı. Dönem sonunda her parselin verimi kendi içinde değerlendirilerek daha sonraki yıllar için bir karar verilecektir. Parsellerdeki toprak yapısı, nem miktarı, çimlenme gücü, yabancı ot miktarı karşılaştırılacaktır. Aspir bitkilisinin nadasa bırakılan alanda doğrudan ekimle uygulanabileceğini, iyi verim alındığını kanıtlayacağız” dedi.
MERAK EDENİ TARLASINA DAVET ETTİ
Aspir bitkisine devlet desteği hayli fazla olduğunu, geçen yıl 45 kuruşluk bir destek sağlandığını anlatan Recep Kılıçaslan, “Özel makineler ile yaptığımız bu ekim yöntemi yaygınlaşırsa ülke ekonomisine de büyük katkı sağlanacak. İlimizde benim dışımda tek makine Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde bulunmaktadır. Deneme ekibi yapmak isteyen çiftçilere kullanma imkanı sağlanıyor. Bu bizim için de alternatif bir ürün olacak. Sonucu umutla ve merakla bekliyoruz. Bu makine ile ekimi görmek isteyen çiftçilerimizi, Seyitgazi ilçesinin Şükranlı Mahallesi’ndeki araziye davet ediyorum. Ekim, ilaçlama ve çapa gibi konularda bize her türlü desteği sağlayan Seyitgazi İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yönetici ve çalışanlarına teşekkür ederim” diye konuştu.
ASPİR DOĞRUDAN EKİMDE İLK DEFA DENENİYOR
Bu arada uzmanlar, nadas alanlarda doğrudan ekimin buğday, arpa ve mısır gibi birçok bitkide yapıldığını, ancak aspirin ilk defa denendiğini belirttiler. Yağ bitkisi olan aspirin son yıllarda stratejik bir bitki olarak dikkat çektiğini anlatan uzmanlar, “Nadas alanlarının daraltılması bakanlığın özel ilgi alınana giriyor. Ülkenin yağ ihtiyacının karşılanması için kurak alanlarda aspir ekimi önemli ve bu alternatif bir bitki. Ülkede yağ için en çok ayçiçeği ekiliyor, ama bu bitki sulu alan istiyor. Ancak aspir kuru alan bitkisi ve bu alanlarda ekilerek daha ekonomik bir üretim sağlıyor. Bu bitkinin kök derinliği çok olduğu için kurak alanlarda yetişebiliyor. Erozyonun önlenmesi ve toprak az işlendiği için tarla trafiğinin azaltılması için de aspir önemli. Kuru alanlarda aspir ekibi yapılınca mazottan, işgücünden kazanç elde ediliyor, tasarruf sağlanıyor. Gelecek nesillere daha temiz, güvenli toprak, çevre bırakmak amaçlanıyor. Aspirin biyodizel olarak kullanılması da bir başka avantaj. Bu şekilde ülkenin enerjide dışa bağımlılığı da azaltılmış oluyor” dediler.