Eskişehir Afet Riskli Alan Mağdurları Derneği tarafından kentsel dönüşümle alakalı açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada, son 10 yılda Türkiye’nin birçok kentinde yaşanan kentsel dönüşüm çalışmalarının son 5 yılda Eskişehir’de de yaşanmaya başladığı hatırlatıldı.
“Kentlerin başta sorumlular tarafından çarpık kent durumuna sokulması ve yine aynı kişiler tarafından şimdi de düzelteceğiz diye kentsel dönüşüm kapsamını gündeme getirmeleri bir çelişkidir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Kent bir bütündür. Kentsel dönüşüm ise bu kentin her yerinde değil bir kısmında yapılmka istenilen bir çalışmadır. Herkesin bilmesi gerekli ve öncelikle seçilen mahallerde yaşayan bizlerin bilmesi gerekli en önemli olgular; ‘Neden bu mahalleler seçilmiştir?’, ‘Hangi riskli unsur bu mahallelerin seçilmesine neden olmuştur?’, ‘Bu seçimi kim yapmış, bu seçime kim karar vermiştir?’, ‘Bu seçim bir teknik iştir. Seçim yapılırken hangi çalışmalar yapılmıştır?’. Yıllardır insanların oturduğu bir yerden başka bir ortama geçmesi kolay değildir. Yıllardır oturduğu evi terk ederek, yeni bile olsa başka bir eve geçmesi, öncelikle bu mahallelerde oturan yaşlıları etkileyecektir. Tüm bu nedenler düşünüldüğünde, yukarıdaki sorulara bu mahallede oturanların açık ve net cevap almaları gerekmektedir.”