Eskişehir’de, ’Ahilik Haftası’ etkinlikleri kapsamında kutlama programı gerçekleştirildi.
Bir davet salonunda düzenlenen kutlama programına Vali Vekili Cafer Yıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, çok sayıda protokol üyesi ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Yunus Emre Camii imamı eşliğinde eller semaya açılarak dua edildi. Daha sonra Baksan Mesleki Eğitim Merkezi Şed Kuşatma tiyatro oyunu gösterilerek, Osmanlı İmparatorluğu döneminde esnaf olmanın esaslarına değinildi.
Tiyatro gösterisi sonrası verilen yemeğin ardından konuşma yapan Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, ahi teşkilatının önemine değinerek, “Ahiliğin ana temeli insana dayanmaktadır. Bu anlayış kökenini Orta Asya Türk kültüründen ve İslam anlayışından alır. Anadolu’da Ahi Evran 1171-1262 yılları arasında yaşamış ve ahilik teşkilatını kurmuştur. Hareket noktası insanlara bir meslek ve sanat sahibi olmaları ve de bunu geliştirerek, başkalarına muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Vali Vekili Cafer Yıldız, ahi teşkilatının Hacı Bektaş-i Veli’nin önerisiyle, ahilik adı altında kurulan bir esnaf ve sanatkarlar teşkilatı olduğunu belirtti. Yıldız, “Anadolu’da yaşayan halka, vatandaşlara sanatı ve ticareti öğretmek ama bunlardan da önemlisi faziletli, dürüst, ahlaklı ve namuslu olmayı kazandırmak amacıyla kurulan bir ahilik kültürüdür. Dikkat ederseniz ahilik kültürü, Türk medeniyetinin temel taşını oluşturmaktadır. Ahilik kültürüyle, günümüzdeki hukuk normlarını karşılaştırdığımızda yine ahilik kültüründe demokrasi, hukuk, evrensel haklar ve tüketici koruması gibi temel değerleri içermektedir. Diğer taraftan çağdaş dünyanın kabul ettiği evrensel değerler vardır. Ahilik kültürüyle, evrensel değerlerin neredeyse birbirleriyle örtüştüğü görülmektedir. İnanıyorum ki esnaf ve sanatkarlarımız bu kültürü bozmadan, daha iyi bir şekilde gelecek nesillere aktaracakları düşüncesiyle Ahilik Haftasının hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından, Vali Vekili Cafer Yıldız ‘Yılın Ahisine’, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan ‘Yılın Onursal Ahisine’ ve Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen de ‘Yılın Ahi Bacısına’ şed kuşatarak hediyelerini verdi.