Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından Eskişehir’de eğitim semineri düzenlendi.
“Fidan, Tohum Üretimi, Ağaç Islahı ve Mekanizasyonu” seminerine, 28 orman fidanlığında görev yapan 70 orman mühendisi katıldı. Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Ünal’ın da katıldığı açılış bölümünde konuşan Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, “Fidan üretiminde uzun yıllar sadece orman ağaçlar türleri endeksli çalıştık. Ama artık değişik türleri daha fazla üretmeye başlamalıyız. Yabani meyveleri ve çalı türü bitkileri biz çok önemsiyoruz. Karayolu ve refüj ağaçlandırmalarında az bakım ve az su isteyen türleri kullanmalıyız. Bir de taşlık kayalık alanlarda erozyonu önleyen, yaban hayatını koruyan ardıç türlerine önem vermeliyiz” dedi.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Ünal da yaptığı konuşmada, Bakanlığın ve Orman Genel Müdürlüğünün fidan üretimi politikasını ve hedeflerini anlattı. Ünal, bu tür seminerlerin gerekliliğini de anlatarak katılımcılardan çalıştıkları fidanlıkları bakımlı tutmalarını istedi.
Açılış konuşmalarının ardından Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Salim Sığırcı, eğitim konularına geçti. Bir sunu eşliğinde konuşmasını yapan Sayın Sığırcı, fidanlıkların asli işinin fidan üretimi olduğunu vurgulayarak süs bitkileri üretiminde önceliğin özel sektöre bırakılmasını istedi. Plansız hiçbir işimiz olmayacak diyen Salim Sığırcı, “Her işimiz için eylem planlarımız var. Fidanlıklar OGM’nin gülen yüzü, halkla ilişkileriniz iyi olmalı. Fidan teşhir alanlarınız mutlaka olsun. Aşılamanın önemi de gün geçtikçe artıyor. Aşılı ceviz fidanı üretimini artıracağız. Geçen sene 5 milyon adet ürettik talep devam ediyor. Bu seminerde özellikle seraların daha verimli kullanılması için fikir alışverişi yapmalıyız” dedi.
Öğleden sonraki bölümde ise Orman Fidanlığındaki uygulamalar görüldü. Fidanlık Müdürü Metin İnan tohum toplama, tohum çıkarma, tohum saklama ve fidan üretiminin diğer aşamalarını katılımcılara anlattı. Uygulamaları yerinde göstererek katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Seminere KKTC Orman Teşkilatından da bir gurup katılıyor.