Eskişehir’de Hıdrellez Şenliği, Dede Korkut Parkında yapılan etkinlikler ile kutlandı.
Programa; Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve eşi Pervin Tuna, Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Vali Güngör Azim Tuna Hıdrellez’in insanlık tarihinin eski zamanlarından bu yana kutlandığını anlattı. Vali Tuna, "Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır. Ancak dünyaya gönül gözüyle bakan milletimiz, her şeyde olduğu gibi, ölü toprağın baharla birlikte yeniden dirilmesine, derin bir maneviyat eklemiştir. Manevi değerlerimizden olan Hz. Hızır ile Hz. İlyas’ın buluşması şeklinde anlam yüklenen Hıdırellez, bu değerlerin hafızalarda ve gönüllerde bahar gibi yeniden tazelenmektedir. Yunus Emre’yi rahmetle yad ettiğim şu günlerde, onun Hz. Hızır ve Hz. İlyas için söylediği şu dizelere kulak veriyoruz. Diyor ki, ’Yunus Emre bu dünyada iki kişi kalır derler, meğer Hızır İlyas ola abı hayat içmiş gibi.’ Gönüller sultanı Yunus’un veciz bir şekilde anlattığı Hızır ile İlyas’ın isimlerinin buluşmasından oluşan Hıdırellez bizim için birliğin, dirliğin, kardeşliğin, huzurun ve ümidin adıdır. Hıdırellez yapılan her güzel işin sonsuzluğa uzandığına dair inancın bir ifadesidir. Hıdırellez iyi dilek ve temennilerin yüreklerde çoğaldığı bir gündür. Yürekten kopan dileklerin dile geldiği bu gün vesilesiyle diyoruz ki; kimseye kalmayacak bu dünyada ebedi dostluklar kurmak, gönüller kazanmak ümidi, ve ülkemizin, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerleyen güçlü ülkemizde birlik ve kardeşlik bağlarımızın daha da güçlenmesi temennisi ile hepinizi en kalbi hislerimle selamlıyor ve Hıdrellezin hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
Vali Tuna’nın konuşmasının ardından temsili Hızır tarafından Hıdrellez duası yapıldı. İlk ve ortaokulların yaptıklarını halk oyunları gösterisinden sonra ise, Hıdrellez ateşi yakıldı ve protokol üyeleri üzerinden atladı. Ardından protokol üyeleri tuttukları dileklerle birlikte, dilek ağacına kurdele bağladı. Dileğinde; terörün son bulmasını isteyen Vali Tuna, Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını temenni ettiğini söyledi.
Hıdrellez Şenliği düzenlenen farklı oyun ve yarışmalarla devam etti.