Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği tarafından “Safeviler ve Güney Azerbaycan Türklüğü” konulu konferans düzenlendi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkan Yardımcısı Sirac Yaguboğlu, Güney Azerbaycan Türklüğü’nün iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Yaguboğlu, “Ne yazık ki, Azerbaycan dendiği zaman, sadece aklımıza gelen 9 milyonluk nüfusa sahip Azerbaycan Cumhuriyeti’dir. Oysaki Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev’in vurguladığı gibi Azerbaycan Türkleri 50 milyon nüfusa sahiptir” şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüde yerini alan Prof. Dr. Tufan Gündüz, ilk önce Farsça öğrenmek için gittiği İran’da, yaşadığı anılardan bir kaç tanesini anlattı. İran’daki Türk nüfusa ve Türklüğe de vurgu yapan Gündüz, Safeviler ve Şah İsmayıl hakkında yapmış olduğu önemli tarihi araştırmalarından da bahsetti. Prof. Dr. Tufan Gündüz, “Safeviler, tamamen Türkmen aşiretleri tarafından kurulmuş ve Anadolu’da yaşayan Türkmen aşiretler tarafından destek verilmiştir. Şah İsmayıl iddiaların aksine kesinlikle Türk’tür ve Safeviler, birileri istese de istemese de bir Türk Devletidir. Günümüzde Azerbaycan Cumhuriyeti kendi tarihini ortaya koymak için Safevileri anlatmak zorundadır. Ancak Azerbaycan tarihi birileri tarafından çalınmıştır. Safeviler bir Türk Devleti olarak iyi irdelenmeli ve anlatılmalıdır. Safevileri bilmeden, Azerbaycan Türklüğünün tarihini bilemeyiz. Azerbaycan Türklerinin tarihteki en büyük acısı Türkmençay ve Gülüstan anlaşmalarıyla ikiye bölünmesidir” şeklinde konuştu.
Kapanış konuşmasını yapan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Cavid Aydın ise, şu ifadeleri kullandı:
“Turan veya Türk birliği adını ne koyarsak koyalım ancak bu yol önce Büyük ve Vahid Azerbaycan’dan geçiyor. Bizler Güney Azerbaycan’da 35 milyonluk Azerbaycan Türkü nüfusumuzu yok sayamayız.”
Program sonunda Dernek Başkanı Cavid Aydın, konferansı veren Prof. Dr. Tufan Gündüz’e plaketini takdim etti.