Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde (ESOGÜ), ‘Dünya Çölyak Farkındalık Ayı’ nedeniyle bilgilendirme standı kuruldu.
Dünya Çölyak Farkındalık Ayı olarak kabul edilen mayıs ayı nedeniyle, hastanenin poliklinikler girişinde stant kuruldu. ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji Hepatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Makbule Eren önderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, çölyak hastalığının belirtileri, gluten duyarlılığı ve glutensiz beslenmek için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.
"RESTORAN MÖNÜLERİNDE GLUTENSİZ GIDA SERVİS EDİLMELİ"
Doç. Dr. Eren, yaptığı açıklamada, çölyak hastalığının bazı kişilerin tahılı sindirememesinden kaynaklanan kronik, ömür boyu devam eden inflamatuar, otoimmun yani insanın kendi bağışıklık sisteminin, kendi hücrelerine zarar vermesi ile oluşan bir hastalık olduğundan söz etti. Eren ayrıca, glutensiz gıdanın kısıtlı olması ve Türkiye’de sınırlı sayıda firma tarafından üretilmesi sebebiyle, çölyak hastalarının bu gıdalara ulaşımının zorlaştığı ve sosyal hayatlarının olumsuz etkilendiğini söyledi. Doç. Dr. Eren, restoran mönülülerinde glutensiz gıda servis edilmesi, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, ürün pazarının arttırılması ve böylece ürün fiyatlarının düşürülmesine ihtiyaç olduğunu da belirterek konuşmasını sonlandırdı.