AK Parti Eskişehir Milletvekili ve AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, TBMM’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı “Havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli” projesinde Eskişehir adına girişimlerde bulundu.
Günay, havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli ile Türkiye’nin tarımda üretim planlamasının hedeflemekte olduğunu belirtti. Günay, "Çiftçiler neyi, nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bileceği için arz açığı ya da fazlasının oluşması engellenecektir. Piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza indirilerek, fiyat istikrarı sağlanacaktır. “Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli” ile tarımsal üretimde verimi ve çiftçimizin gelirini artırırken, maliyetleri düşürmek amaçlanmıştır. Stratejik olarak 19 tane ürün tespit edilmiştir. Destek sağlanacak ürünler ise arpa, buğday, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir, yağlık ayçiçeği, kanola, kütlü pamuk, soya, çay, yağlık zeytin, fındık ve yem bitkileri olarak belirlenmiştir. Çiftçilerimizden gelen talep değerlendirilmiş, yılda bir kez destek başvuru yerine destekler nisan-mayıs ile eylül-ekim olmak üzere iki dönemde ödenecek" dedi.

Çiftçilerden gelen talepleri bakana bildirdi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 941 havzada hangi ürünlerin nerede daha iyi yetişeceği belirlendi ve kamuoyu ile paylaşıldı. Bu kapsamda 2017 yılından itibaren desteklenecek ürünlerin listesi Eskişehir ilçeleri bazında yetkililere yazılı olarak Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay tarafından 11 Kasım 2016 tarihinde bildirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu, 2017 bütçe görüşmeleri sırasında Günay, bazı ürünlerin yeniden değerlendirilmesi talebini Bakan Faruk Çelik’e ve Bakan Nabi Avcı’ya iletti. Günay, kendisine ulaştırılan önerileri rapor haline getirerek bugün Bakan Faruk Çelik’e yeniden değerlendirilmesi için iletti. Günay, "Bakanlığımızın geliştirdiği bu projeden Eskişehir’imizin en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak bizim görevimiz. Gerekli girişimlerde bulunuldu. Gelişmeleri Bakan Nabi Avcı ile birlikte yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.