Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği, hafta sonu Tandoğan Meydanı’nda gerçekleşen 18 Mayıs 1944 Kırım Sürgünü Matem Mitingi için Ankara’daydı.
Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişinin 72’nci yıldönümünde Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen mitinge Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda katılım olurken, Eskişehir Kırım Derneği mitinge yaklaşık 500 kişilik bir katılım sağladı. İstiklal Marşı ve Kırım Tatar Milli Marşı ’Ant Etkenmen’in okunmasıyla başlayan miting 1944 Kırım Sürgünü ve Kırım’ın Rusya tarafından yeniden işgalinde hayatını kaybedenler ile ülkemizde teröre verdiğimiz şehitler adına saygı duruşu ile devam etti. Çeşitli sloganların atıldığı mitingde, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde faaliyet gösteren Kırım derneklerinin yöneticileri konuşma yaparken, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı ve aynı zamanda Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Üyesi Evren Olcay da bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Kırım’daki Rus işgalinin yakın zamanda son bulacağını ve Kırım Tatarlarının yeniden anavatanlarında huzur içinde yaşayacaklarını belirten Olcay, bu inançla çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
Mitingin ardından Eskişehir Kırım Derneği üyeleri Anıtkabir’e ziyarette bulundu. Eskişehir’den giden 500 kişilik heyet için Anıtkabir’de resmi tören düzenlenirken, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Anıtkabir’deki törenin ardından Anıtkabir Müzesi’ni gezen heyet Eskişehir’e döndü.