Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği, Kırım Tatarlarının anavatanlarından sürgün edilişlerinin 72’nci yıldönümü dolayısıyla bir basın bildirisi yayınladı.
Dernek Başkanı Evren Olcay yaptığı basın açıklamasında, 18 Mayıs 1944 günü Stalin’in kararıyla bir gecede yurtlarından Orta Asya’ya ve Sibirya’ya sürülen, bu sürgün esnasında canlarını kaybeden soydaşlarını saygı ile andıklarını belirtti. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da düzenlediği matem mitingi ile anma etkinliklerine başladıklarını ve ülke çapında birçok Kırım Derneği’nin bir araya gelerek soydaşlarını andığını belirten Olcay, Rusya’nın sürgün ve soykırım politikalarına hala devam ettiğini ve Kırım’daki Kırım Tatarlarının baskı altında olduğunu sözlerine ekledi. Eurovision’da Ukrayna adına yarışan Kırım Tatarı Jamala’nın yarışmayı kazanarak dünya üzerindeki tüm Kırım Tatarlarını gururlandırdığını ifade eden Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, Jamala’nın seslendirdiği Kırım Sürgününü anlatan 1944 adlı şarkı ile hem büyük bir başarıya imza attığını hem de günümüzde de işgal ve sürgün politikalarını sürdüren Rusya’nın 1944 yılında Kırım Tatarlarına uyguladığı zulmü tüm dünyaya tekrardan hatırlattığına değindi.
Bu başarının sürgünün 72’nci yıl dönüme denk gelmesinin de ayrıca önem arz ettiğini vurgulayan Olcay, 18 Mayıs Çarşamba günü Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı Şeker Mahallesindeki Zekeriya Canıgüroğlu Parkı’nda bulunan 18 Mayıs 1944 Sürgün Anıtı’nda saat 18.00’da başlayacak törene Eskişehir halkını etti.