Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı münasebetiyle bir açıklama yayınladı.
Açıklamasında, basının görevlerinden bahseden Rektör Gönen, “Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında yaşanan olaylar ve gelişmeler konusundaki bilgilere, her gün kolayca ulaşabilmemizi sağlayarak kamuoyunun gözü, kulağı ve sesi olan basın; doğru, ilkeli ve tarafsız haber anlayışıyla aynı zamanda halkı bilgilendirme, eğitme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli görevleri de yerine getirmektedir” ifadelerini kullandı.
15 Temmuz gecesi, Türkiye’de yaşanan darbe girişiminde vatandaşların bilgilenmesi için basın mensuplarının zor şartlar altında çalıştığını hatırlatan Gönen, açıklamasına şöyle devam etti:
“Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının en önemli aracı olan ulusal ve yerel basınımız 15 Temmuz gecesi ülkemizde yaşanan kalkışma eylemi ve ardından meydana gelen olaylarla ilgili bilgileri ve gelişmeleri halkımızla hızlı bir şekilde buluşturmuş ve günlerdir de gece gündüz demeden en tehlikeli ve zor şartlarda bile canları pahasına bilgilendirmeye, gerçekleri haber vererek halkımızı aydınlatmaya devam etmiştir. Bu sayede basının toplumun ifade ve haber alma özgürlüğünün en etkili güvencesi olduğunu bir kez daha göstermiştir. Milletimizin geleceğine sahip çıktığı ve ülkemizdeki birlik ve beraberlik hareketlerinin yaşandığı bu tarihi süreci her an kamuoyuyla paylaşan, tüm siyasi düşünce ve fikirlerin çok üstünde bir vatanseverlikle demokrasiden ve onun temelini oluşturan millet iradesinden yana davranan tüm yazılı, görsel ve işitsel basınımızın gösterdikleri hassasiyet ve emekleri takdire değerdir. Türk basınında sansürün kaldırılmasının 108. Yıldönümü olan bu anlamlı günde, bütün gazetecilerimiz ve basın mensuplarımızla, yazılı, görsel ve işitsel yayın kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, saygı ve sevgilerimi iletiyorum.”