Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında kutlama programı düzenlendi.
Seyyit Battal Gazi Külliyesi’nde gerçekleştirilen programa, Vali Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı ve Seyitgazi Kaymakamı Ertuğrul Avcı, Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın, Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ve vatandaşlar katıldı. Programda bir konuşma yapan Vali Tuna, Ahiliği geçmişten gelen önemli bir kültür olarak nitelendirdi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan insanların sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında kendilerini iyi yetiştirdiklerini anlatan Vali Tuna, Ahiliğin mesleki meziyetleri ön plana çıkararak, ahlaki değerleri düzenleyen bir örgütlenme şekli olduğunu söyledi.
Ahilik geleneğinin günümüze kadar gelmesinde çaba sarf eden herkese teşekkür eden Vali Tuna, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ahilik geleneğinin günümüze kadar ulaşmasının nedeni, bu değerlerin sivil toplum örgütlerine her zaman rehber olabilecek insani ve evrensel ilkeler olmasındadır. Ahilik geleneği, tüketiciyi de koruyan ilkeler ile kaliteyi arttırarak standartların gelişmesine, dolayısıyla toplumsal huzurun sağlanmasına da yardımcı olmuştur.”
2013 yılında Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkentliği yaptığını aktaran Vali Tuna, bu kapsamda Seyitgazi ilçesinin kültürel değerlerine sahip çıkıldığını bildirdi. İlçede bulunan Seyit Battal Gazi ve Sücaaddin Veli külliyelerinin yenilendiğini aktaran Vali Tuna konuşmasını Ahilik Haftasını kutlayarak bitirdi.
Konuşmaların ardından Baksan Meslek Eğitim ve Öğretim Merkezi oyuncuları Ahiliği tiyatro gösterisi ile anlattı. Program Seyitgazi Belediyesi tarafından ikram edilen “Ahi Aşı” ile sona erdi.