Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından yürütülmekte olan soy kütüğü ve ön soykütüğü projeleri kapsamında, suni tohumlama bilgilerinin sığır başında, daha etkin ve hızlı bir şekilde kayıt edilebilmesi maksadıyla bir yazılım hazırlandı.
Hazırlanan android işletim sistemine sahip tablet ve cep telefonlarında çalışan Suni Tohumlama Mobil Kayıt Sistemi yazılımının tanıtım toplantısı, Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası’nın Eskişehir’deki serbest klinik işleten üyelerinin katılımıyla, Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Uygulamanın hayata geçirilmesi ile işletmedeki; hayvan mevcudu ve hayvan kayıt sistemi arasında uyumun arttırılması, ekonomik kayıplara sebep olan mükerrer ve hatalı tohumlamaların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Toplantıda ayrıca katılımcılara dünyada ve Türkiye’deki antibiyotiklerin yanlış kullanımı, bu durumun oluşturduğu sorunlar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konu hakkındaki çözüm stratejileri anlatıldı. Ülkede görülen şap hastalığının yıllar içindeki seyri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Eskişehir ilini şap hastalığından ari bölgeye katma planları hakkında bilgi paylaşımında da bulunuldu.