İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) öncülüğünde Eskişehir Suriyeli Öğrenciler Birliği Suriye’de hayatını kaybedenler için Cuma namazı çıkışı basın açıklaması yapıldı.
Reşadiye Camii önünde toplanan kitle adına basın açıklamasını Eskişehir Suriyeli Öğrenciler Birliği Başkanı Hüseyin Kordu yaptı. 5 yıldır Rusya ve İran devletinin Suriye’de katliamlar gerçekleştirdiklerini belirten Kordu, “Gerçekleştirdikleri katliamlar ve insanlık suçlarına tepki ve özellikle de yaklaşık 15 gün önce başlayan ve aralıksız devam eden dünyanın en alçak saldırıları arasına girecek olan Halep katliamını protesto etmek için toplanmış bulunmaktayız” dedi.
Beşar Esad rejiminin baskısı ve şiddeti sonucu başlayan iç savaşta 2011’den beri 7 milyon insanın konutsuz kaldığını, 6.5 milyon insanın ise mülteci konumuna düştüğünü söyleyen Kordu, Rusya’nın da buna destek verdiğini belirterek şöyle devam etti:
“Yaklaşık 15 gündür ise katil Esed rejiminin en büyük destekçisi Rusya’nın da hava desteği ile tarihi Halep şehri özellikle hastaneler, okullar ve pazarlar yerle bir edilmektedir. Türkiye’nin komşusu değil bir parçası olan Halep üzerine yoğunlaşan vahşi saldırılar sonucunda yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı şehirde sadece on günde 43’ü çocuk, 40’ı kadın olmak üzere 290 kişi şehit oldu. Üç bin 150 kişi yaralandı, 700 bina yerle bir oldu, 30 bin insan muhtaç duruma düştü, 6 yüzden fazla hava saldırısı düzenlendi, 3 binin üzerinde füze atıldı. Bugün Suriye’nin yanında olmak günüdür, bugün birlik ve kardeşlik günüdür, bugün zulme karşı haykırmak günüdür. Biz Müslümanlar olarak, inancımız gereği şunu her zaman hatırlamamız lazım. Her yerde katlediliyoruz, her yerde kanımız akıyor, parça parça bölünmüşüz, garibanız, garibiz ama zavallı değiliz. Biz Ümmet-i Muhammed’iz. Tüm insanlığa gönderilmiş bir dine mensubuz. Dolaysı ile insanlık kadar çilemiz olacaktır, kainat yükü kadar derdimiz olacaktır. Küresel güçler en gelişmiş silahlarla üzerimize gelseler de bize karşı çıksalar da zafer bizim olacaktır. Çünkü bizim kaderimizde mağlubiyet yoktur bir süreliğine imtihan olmak vardır. Çünkü Allah bizimle beraberdir. Sabır, dua ve dünyanın her yerinde yapılan zulümleri haykırarak mücadelemizi devam ettireceğiz.”
Açıklamanın ardından Suriye’de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.