Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ile Almanya Berlin Treptow Köpenick Belediyesi arasında bir süredir devam eden ‘kardeş şehir’ ilişkileri, kültür ve sanat alanında da yeni bir ivme kazanıyor. Treptow Köpenick’e dört günlük bir ziyarette bulunan Tepebaşı heyeti, Tepebaşı’nın geleneksel hale gelen uluslararası üç etkinliğini Treptow Köpenick Belediyesi yetkilileriyle paylaştı.
Tepebaşı- Treptow Köpenick Kardeş Şehir ilişkileri çerçevesinde kültürel ve sanatsal proje görüşmeleri yapıldı. Görüşmede, Tepebaşı Belediyesi tarafından 9 yıldır Başak Kiremit’in ana sponsorluğu ve Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin desteğiyle sürdürülen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, 6 yıldır sürdürülen Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması (Festivali) ve 7 yıldır sürdürülen Eskişehir Ulusal Sanat Çalıştayı ile Çocuk Senfoni Orkestrası ve Gençlik Merkezleri bir sunumla anlatıldı. Sunumlarda, sanatın birleştirici, paylaşımcı yönü üzerinde durularak, iki belediyenin bundan sonraki kültür ve sanat etkinliklerinde sanatçı değişimiyle iki kültür arasında köprü oluşturulması için çaba harcayacağı bildirildi.
Diğer sanat çalışmalarında olduğu gibi, 2017 yılındaki şiir buluşmasında Almanya’nın ‘Odak Ülke’ olması ve bu yıl gerçekleştirilecek Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu’na Belediye Başkanı Oliver Igel’in de katılması için bir davet mektubu verildi.
Tepebaşı heyetinde Tepebaşı Belediyesi Dış İlişkiler, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Serkan Şengül, Pişmiş Toprak Sempozyumu Sanat Danışmanı Anadolu Üniversitesi GSF Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Bilgehan Uzuner, aynı bölümde görevli Doç. Dr. Semih Kaplan, GSF Seramik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Oya Uzuner ile Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Yürütme Kurulu Üyesi Rahmi Emeç yer aldı.
Treptow Köpenick Belediye Başkanı Oliver Igel’i makamında ziyaret eden heyet, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın selamlarıyla, iki belediye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden duyduğu memnuniyeti iletildi. Treptow Köpenick Belediye Başkanı Oliver Igel de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki belediye ilişkilerinin sanat alanında da gelişecek olmasından memnunluk duyduğunu vurguladı. Ziyarette Meclis Başkan’ı Peter Groos ve Kardeş Şehirler Bölümü Müdürü Sonja Eichmann da bulundu. Groos da, "Tepebaşı ziyaretimizden memnuniyetle ayrıldık ve sizin ziyaretinizden memnunuz. İyi ilişkilerin sürdürülmesini temenni ediyoruz" dedi.
Daha sonra heyet Best-Sabel Okulu Dizayn Bölümü’nün sergi ve şovunu gezerek, Weissensee Sanat Yüksek Okulu’nu ziyaret etti. Novilla’da, Moving Poets ve Treptow/Köpenick Kardeş Şehir Derneği tarafından ortaklaşa yapılan etkinliğe katılan heyet, sonraki gün Teknik ve Ticaret Yüksekokulu’nda (HTW) Yaratıcılık Bölümü Dekanı Prof. Katrin Hinz ile bir araya gelerek görüşmelerde bulundu. Ayrıca yapılan görüşme sonrasında kent gezisi gerçekleştirildi.