Gelişen teknoloji ile birlikte imitasyon ve ucuz ayakkabıların sektöre girmesi, ayakkabı tamircilerini olumsuz etkiliyor.

Vatandaşın ucuz ve imitasyon ayakkabıları tercih etmesi nedeniyle ayakkabı tamirciliği unutulmaya yüz tutuyor. Eskişehir Sıcak Sular Çarşısında 14 yıldır kendi iş yerinde ayakkabı tamirciliğiyle uğraşan Saffet Karataş, kışın işlerinin yaza göre daha iyi olduğunu ama kalitesiz, ucuz ayakkabılar sebebiyle tamir işlerinde azalma olduğunu söyledi. Ucuz ve imitasyon ayakkabıların satılmasından dolayı ayakkabı tamirciliğinin sıkıntılı günler yaşadığını, böyle devam ederse bir süre sonra bu işin biteceğini ifade eden Karataş, "Vatandaşların daha çok ucuz ayakkabıları tercih etmesinden dolayı kimse tamire ihtiyaç duymuyor. 35 yaşımdayım. 10 yaşından bu yana dayımın yanında öğrendiğim bu ayakkabı tamirciliğiyle uğraşıyorum. Eskiden vatandaşlar ayakkabısı hasar görünce getirip tamir ettiriyordu. Artık imitasyon ayakkabılar ucuz olduğu için daha çok tercih ediliyor. Bu ayakkabılar da tamir olmadığı için eskiyince tamir gereği duyulmuyor, atılıyor. Eskiden bu kadar kalitesiz, ucuz ayakkabı yoktu insanlar ayakkabı tamircilerine daha sıklıkla geliyordu. Artık ucuz imitasyon ayakkabılar arttığı için bu işin bir pek geleceği kalmadı. Biz de bu işin son çalışanlarıyız. Zaten çırak da yetişmiyor. Bu iş bizimle beraber unutulup gidecek" dedi.

İnsanların ayakkabı alırken dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Karataş, “İnsanlar ucuz olsun, 3-5 ay giyip atarım düşüncesinde ama yanlış yapıyorlar. Ayak sağlığı çok önemli, onun için insanların ayakkabı konusunda dikkatli olması gerekir. Ayakkabı alırken, önce deri olması, kauçuk taban, yaz aylarında kösele taban olması lazım, çünkü terletmez, koku yapmaz. Onun için deri ayakkabı en uygunu, uzun yıllar kullanılır” ifadelerini kullandı.